Ilustracija dete i mobilni telefon Foto:Shutterstock

Irska medicinska organizacija (IMO) poziva vladu da zabrani upotrebu pametnih telefona mlađim od 16 godina kao i upotrebu mobilnih telefona u svim osnovnim i srednjim školama. Lekari traže da se upotreba pametnih telefona i društvenih medija tretira kao hitna situacija u javnom zdravlju, prenose irski mediji.

„Naši mladi ljudi su izloženi toksičnoj mešavini izuzetno štetnog sadržaja i platformi društvenih medija. Od vitalnog je značaja da vlada sprovede zabranu korišćenja pametnih telefona među decom i adolescentima. Uređaji i sadržaj društvenih medija imaju destruktivan efekat na mlade ljude. “, rekao je IMO, prenosi Irish Times.

„Upotreba pametnih telefona ima izuzetno destruktivan efekat na decu i tinejdžere“

IMO je pozdravio pozive ministra zdravlja Stivena Donelija prošlog vikenda da se zabrani korišćenje pametnih telefona mlađim od 16 godina i nedavni predlog ministra obrazovanja Norme Foli da se zabrani pametni telefoni u svim osnovnim i srednjim školama.

„Istraživanja pokazuju veoma destruktivan efekat koji upotreba pametnih telefona ima na decu i adolescente posebno, i kao društvo moramo hitno da se pozabavimo krizom koja ima strašne posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje“, rekao je predsednik IMO dr Metju Sadlijer.

„Još nije kasno da se uvede zabrana“

Sadlier je rekao da je svaki pokazatelj mentalnog zdravlja i psihološkog blagostanja među tinejdžerima i mladim odraslim osobama postao negativniji od 2012. godine, kada je upotreba društvenih medija postala široko rasprostranjena.

On je dodao da još nije kasno za uvođenje ove zabrane, navodeći uspeh zemlje u značajnom smanjenju upotrebe duvana nakon velike kampanje za javno zdravlje. On je naveo da sadržaji na društvenim mrežama i upotreba mobilnih telefona dovode do anksioznosti, depresije, usamljenosti i suicidalnih sklonosti.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da je podrška države važna da bi se pomoglo roditeljima da zabrane svojoj deci korišćenje pametnih telefona. „Nije dovoljno tražiti od roditelja da sami preuzmu ovu odgovornost; vlada može i mora da interveniše kako bi izjednačila uslove za sve mlade ljude“, kaže doktor.

Studija Odrastanje u Irskoj pokazala je da je 40 odsto dece posedovalo mobilni telefon do 9. godine. Škole u ​​Irskoj variraju između restriktivnih pristupa i dobrovoljnih inicijativa za rešavanje zabrinutosti oko korišćenja telefona u osnovnim i srednjim školama.

BONUS VIDEO: Deca i mobilni telefoni – kada je vreme da kažemo DOSTA!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare