Tomas Metju Krus, atentator na Donalda Trampa
Tomas Metju Kruks Foto: CBS

Američki mediji prenose danas izjave bivših učenika o 20-godišnjem Tomasu Metjuu Kruksu, koji je ubijen pošto je pucao na Donalda Trampa u subotu tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji, navodeći, između ostalog, da nije primljen u srednjoškolski streljački klub jer nije bio dobar strelac, kao i da je bio nepopularan i usamljen i trpeo vršnjačko nasilje.

Kruksa su ubili agenti Tajne službe nakon što je u subotu ispalio hice prema bini na kojoj je Tramp govorio u Batleru u Pensilvaniji. Dvojica učenika srednje škole u Betel Parku, oko 80 kilometara od Batlera, koju je pohađao Kruks, rekli su CBS Njuz da Tomas nije primljen u školski streljački klub jer nije bio dobar strelac, a jedan je dodao da se nije uklapao.

„Prvog dana predsezone zapravo nije mogao ni da pogodi metu. Nikada nisam mislio da je sposoban za ovo što je napravio“, izjavio je Džejmson Majers.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Drugi bivši drug iz škole opisao je Kruksa kao usamljenog mladića koji je trpeo vršnjačko nasilje. Kruks je 2022. diplomirao u srednjoj školi Betel Park, prema listu „Pitsburg tribjun rivju“. Nacionalna inicijativa za matematiku i nauku nagradila ga je sa 500 dolara, navodi list.

Radio je u kuhinji lokalnog staračkog doma. Njegov nekadašnji školski drug Džejson Koler opisao je Kruksa kao usamljenog, nepopularnog dečaka koji je trpeo vršnjačko nasilje, navodi Glas Amerike.

„Uvek je bio sam. Stalno su ga maltretirali. Trpeo je mnogo vršnjačkog nasilja“, rekao je Koler.

On je ispričao kako je Kruks sedeo sam za vreme ručka, a druga deca su ga zadirkivala zato što je često nosio lovačku odeću i nastavio da nosi masku nakon što je istekla obaveza nošenja maske zbog kovida.

Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

„Čim ga pogledate padalo vam je na pamet da nešto nije u redu“, dodao je Koler.

Sa druge strane, Samer Barkli, koja je sa Kruksom išla u školu, rekla je da je on bio „dobar dečko, imao dobre ocene, zanimala ga je istorija i javna uprava“, prenosi BBC. Rojters nije mogao odmah da identifikuje naloge na društvenim mrežama ili druge Kruksove objave.

Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile bilo koji nalog u vezi sa osumnjičenim. FBI je identifikovao dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa iz Betel Parka u Pensilvaniji kao osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u subotu na predizbornom skupu.

Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

FBI veruje da Kruks nije imao saučesnika. FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je Tramp pogođen u uvo, jedan učesnik mitinga ubijen, dok je dvoje ljudi teško povređeno.

Policija je u nedelju saopštila da su pronašli materijal za pravljenje bombi u Kruksovom automobilu i njegovoj kući, kao i da je njegov otac kupio automatsku pušku koju je mladić koristio kada je pokušao da ubije Trampa. Državni registri birača pokazuju da je Kruks bio registrovani republikanac.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi na kojima bi Kruks bio dovoljno star da glasa u predsedničkoj trci. Kruks je živeo na oko sat vremena udaljenosti od mesta pucnjave u Batleru i bio je član lokalne streljane u Džeferson Hilsu u Pensilvaniji, na oko 80 kilometara od mesta gde se dogodio atentat.

Kada je imao 17 godina, Kruks je donirao 15 dolara odboru za političku akciju Ektblu (ActBlue) koji prikuplja novac za levičarske i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021. godine. Donacija je bila namenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar