Pripreme za letnu sezonu u Neumu su završene, a turisti su već počeli da stižu proteklog vikenda povodom prvomajskih praznika.
Predsednik Udruženja hotelijera Neum Branimir Butigan ističe kako su svi zadovoljni kako je prošao produženi vikend jer su kapaciteti bili popunjeni, a poslužilo ih je i vreme.
„Pripreme za sezonu su završene. Prvi maj smatramo početkom sezone. Ovog produženog vikenda bila je kombinacija domaćih gostiju i sa Zapada – Nemačka, Slovenija, Austrija, Poljska i Francuska. Ta tržišta imaju dominaciju u periodu pred i postsezone, dok u sezoni imamo dosta naših gostiju iz dijaspore“, rekao je Butigan u Novom danu.
Cene smeštaja i hrane su povećane su svim letovalištima na Jadranu pa tako i u Neumu, a Butigan kaže da je Neum opet povoljniji u odnosu na druge destinacije.
„Smeštaj je skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije. Prema rezervacijama koje primamo, vidimo da to nije preskupo u odnosu na konkurenciju na Jadranu u Hrvatskoj. To je puno povoljnije. Popunjavaju se kapaciteti za leto i za 9. mesec. Nije to nešto što naši gosti ne mogu priuštiti“, rekao je, prenosi N1.
Ističe da cene po kafićima, restoranima i fast-fudovima variraju, zavisno od toga šta želite i gde konzumirati.
„U restoranima pice se kreću od 12 do 15 KM kao i brza jela. Za četveročlanu porodicu za jedan dan u Neumu sa svim potrebno je između 150 i 200 evra“, rekao je.
Poručuje kako “ne divljaju sa cenama” i da veći broj turista iz stranih zemalja neće doprineti novom rastu cena.