Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Čini se da je ruski minista spoljnih poslova Sergej Lavrov implicitno pretio Moldaviji usred tekućeg rata protiv Ukrajine, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je pokrenuo Zapad.

Naime, Lavrov je juče u Skoplju rekao da se Moldavija dovodi u opasnost željom da se priključi Europskoj uniji. To je rekao tokom ministarske konferencije OESS-a. Njegove reči izazvale su buru na konferenciji, čuo se i žamor tokom njegovog izlaganja, pa je u jednom trenutku šef ruske diplomatije poručio kolegama.

„Možete li me ostaviti na miru, molim vas?“, rekao je.

U junu prošle godine su članice EU Moldaviji ponudile podršku i dodelile joj status kandidata. Ta je podrška potvrđena u martu ove godine, prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

„Kozak memorandum, koji je mogao pre 20 godina rešiti situaciju u Moldaviji, jedan je od osujećenih pokušaja rešavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a. U to su vreme NATO i Brisel torpedovali dokument. Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sledeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad“ rekao je Lavrov, prenosi Njuzvik.

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. godine, koji je predložila Rusija, a koji je pokušao da reši odnose između Moldavije i Pridnjestrovlja, separatističke regije koja se 1990. odvojila od Moldavije. Tadašnji predsednik Moldavije Vladimir Voronin na kraju je odbacio taj memorandum.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije juče je osudilo komentare Lavrova, a rusku invaziju na Rusiju nazvalo je brutalnom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

„Ruske izjave deo su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava sprovesti prema našoj zemlji tokom proteklih 30 godina. Srećom, sve ovo vreme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da prevladamo te pretnje“, rekao je.

„Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na ministarski sastanak OESS-a, nadamo se da će našu jasnu i oštru poruku razumeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, evropskim putem, i danas više nego ikad insistiramo na trenutačnom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa s naše teritorije“, dodaje se u izjavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski su zvaničnici 24. novembra prekorili Moldaviju i zapretili osvetom nakon što je njen parlament izglasao pridruživanje sankcijama EU protiv Rusije vezano uz rat u Ukrajini. Taj je potez Moldavije deo koraka za izmenu zakonodavstva kako bi se mogla kandidirati za pridruženje EU.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, Anton Geraščenko, napisao je na Tviteru da Lavrovljevi komentari potvrđuju da Rusija nema nameru stati na Ukrajini, osim ako je ne zaustave.

Profesor na Univerzitetu Viskonsin-Madison, Mikhail Troicki, rekao je za Njuzvik da Lavrovljevi komentari udvostručuju stavove Rusije da je bila prisiljena ili podstaknuta da napadne Ukrajinu jer se ta zemlja približava ulasku u NATO savez.

Nove primedbe Lavrova mogle bi biti alarmantne, dodaje Troicki, zbog toga što Rusija sada smatra neprihvatljivim ne samo ulazak u NATO, već i ulazak u EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar