Aerodrom Hamid Karzai Kabul
Aerodrom Hamid Karzai u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Ministar inistranih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je danas da do završetka akcije evakuacije iz Kabula krajem avgusta, neće biti moguće sve nemačke državljane i lokalnu radnu snagu Nemačke izbaviti iz Avganistana.

PROČITAJTE JOŠ:

Mas je za televiziju „Bild“ rekao da je njegovo ministarstvo u kontaktu sa 100 državljana i njihovim porodicama i da pokušavaju da ih dovedu bezbedno do aerodroma kako bi se raspodelili na letove za evakuaciju.

„Amerikanci su rekli da će do 31.avgusta nastaviti akciju evakuacije. U ovom momentu u Vašingtonu se razmatra da li akcija može biti produžena“, objasnio je on.

Mas je kazao da je potrebno analizirati koliko dugo se može osigurati bezbednost snaga na licu mesta, kao i ljudi koji treba da se evakuišu.

„Neće biti dovoljno vremena da sve evakuišemo“, podvukao je on, navodeći da je Nemačka sada započela sa SAD i Velikom Brianijom proveru kako ljude izbaviti iz Avganistana i posle vojne akcije evakuacije.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

To što nemačka vlada sa talibanima mora da pregovara o evakuciji svojih građana, on je okarakterisao kao nešto najgore, ali je ukazao i da ne postoji alternativa.

„Jedina alternativa bi bila da našu lokalnu radnu snagu prepustimo samoj sebi. A na to nismo spremni“, podvukao je Mas.

EU: Evakuisali smo celokupno osoblje iz Avganistana

Evropska unija je evakuisala celokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

„Celokupno osoblje koje je trebalo evakuisati je evakuisano“, rekao je portparol novinarima u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

„Na aerodromu još uvek imamo nekih zvaničnika kako bismo upravljali onim čime je potrebno upravljati, ali je evakuisano osoblje iz delegacije EU i njihove porodice“, poručio je portparol.

Avganistan talibani
Talibani na ulicama Kandahara Foto:EPA-EFE/STRINGER

Direktor CIA u Kabulu razgovarao s liderom talibana?

Direktor američke obaveštane službe CIA Vilijam Barns sastao se u ponedejlak u Kabulu sa glavnim političkim liderom Talibana Abdulom Danijem Baradarom, javio je Vašington post, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Predstavnici CIA i Belekuće nisu odgovorili na zahteve agencija za potvrdu te informacije.

Rojters navodi da je to sastanak predstavnika SAD sa talibanima na najvišem diplomatskom nivou od kada je ta grupa preuzela kontrolu nad celim Avganistanom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar