Zadar turisti Hrvatska turizam letovanje
Turisti u Zadru Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je važne informacije o Hrvatskoj kako bi nemački turisti znali u šta se upuštaju kada odu na odmor u ovu državu, i upozorilo na pretnje sa kojima bi mogli da se suoče.

Na zvaničnoj stranici ministarstva objavljene su informacije o carini i zdravstvu u Hrvatskoj, prirodi, klimi i sigurnosti u zemlji. Time je ukazano da u pojedinim delovima zemlje i dalje postoji opasnost od mina, ali i da se u Hrvatskoj homoseksualnost poštuje zakonom, ali da nije prihvaćena u nekim delovima društva, posebno van većih gradova i turističkih oblasti.

Zadar turisti Hrvatska turizam letovanje
Turisti u Zadru Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova takođe navodi da je ulični kriminal u Hrvatskoj veoma nizak, a da su nasilni zločini retki.

„Sitan kriminal, poput džeparoša i imovinskog kriminala, dešava se uglavnom u turističkim sredinama, kao i u Zagrebu noću, na Glavnoj stanici i u obližnjem podzemnom tržnom centru na autobuskoj stanici. Krađe se najčešće dešavaju provaljivanjem automobila na plaži. Sigurno čuvajte novac, ličnu kartu, vozačku dozvolu i druge važne dokumente i napravite kopije za hitne slučajeve. Ako je moguće, plaćajte bezgotovinsko ili nosite samo gotovinu koja vam je potrebna za taj dan“, navodi nemačko ministarstvo.

Zadar turisti Hrvatska turizam letovanje
Turisti u Zadru Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN

Dodaje se da ma prepunim mestima kao što su aerodromi, stanice i trgovačke ulice u Zagrebu i primorskim gradovima, traba biti posebno oprezan i pazite na svoje dragocenosti.

Pročitajte još:

„Ako je moguće, parkirajte na čuvanim parkiralištima ili u kampovima i ne provodite noć na benzinskim pumpama i parkiralištima na auto-putu. Ne ostavljajte dragocenosti i dokumenta u automobilu ili na plaži“, savetuje se na sajtu nemačkog ministarstva.

Osim toga, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova savetuje svoje građane da proveravaju cene prilikom kupovine ili odlaska u restoran.

„Budite skeptični prema nepoznatim imejlovima, telefonskim pozivima, pobedničkim objavama, ponudama i zahtevima za pomoć od navodnih poznanika. Nemojte davati nikakve podatke o sebi, već se sami uverite ako je potrebno ili se obratite policiji“, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

BONUS VIDEO Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar