Evan Gershkovich Foto:Tanjug/The Wall Street Journal via AP

Nemačka je danas odbila da odgovori da li su u toku razgovori o razmeni ruskog ubice Vadima Krasikova koji služi doživotnu kaznu u nemačkom zatvoru za pritvorenog američkog novinara Evana Gerškoviča, što je ideja koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Hofman dva puta je odbila da odgovori na pitanja o predlozima, koja su se više puta pojavljivala u medijima otkako je reporter „Volstrit džurnala“ Gerškovič uhapšen prošlog marta, preneo je Rojters.

„Ne mogu ništa da kažem o tome“, rekla je Hofman na pitanje da li Rusija traži takvu razmenu. Ona je istakla da ne želi da odgovori na pitanje o tom konkretnom slučaju, kada su je pitali da li je Nemačka u kontaktu sa SAD o tome.

Ljudi u pratnji nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je u poseti Vašingtonu radi razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, takođe, su odbili da daju komentar.

Pročitajte još...

Gerškovič je u pritvoru u Rusiji zbog, kako navodi njegov list i američka vlada, izmišljenih optužbi za špijuniranje. Čovek koga Putin želi da oslobodi, Vadim Krasikov, služi doživotnu kaznu zatvora za ubistvo jednog Čečena iz Gruzije 2019. godine u berlinskom parku.

Razmena bi zakonski bila moguća, ali je veoma osetljiva, ne samo zato što bi to zahtevalo od Nemačke da preda svog osuđenika da bi obezbedila oslobađanje državljanina druge zemlje, već i zbog težine Krasikovljevog zločina, navela je agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar