Foto: Ronny Hartmann / AFP / Profimedia, Sascha Steinach / imago stock&people / Profimedia

Krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku (AfD) ima dobre izglede da osvoji svoj prvi gradonačelnički mandat u većem gradu Nordhausenu u centralnoj Nemačkoj, gde se u nedelju održava drugi izborni krug.

Gotovo 37.000 birača u nedelju odlučuje o ishodu drugog kruga izbora u industrijskom i univerzitetskom gradu u Tirinškoj.

AfD-ov kandidat, 61-godišnji preduzetnik Joerg Prophet, uživa bolji početni položaj nakon prvog kruga, gde je osvojio 42,1 posto glasova. Prophet se takmiči protiv trenutnog gradonačelnika, nezavisnog Kaija Bučmana, koji je u prvom krugu dobio 23,7 posto glasova.

Alternativa za Nemačku je od kraja juna pobedila na jednim okružnim izborima u Tirinškoj.

AfD Foto; dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Prvi izbori održani su u okrugu Soneberg na jugu Tirinške, gde je AfD-ov političar Robert Seselman izabran kao prvi AfD-ov okružni načelnik. Njegov izbor je izazvao rasprave i zabrinutost širom zemlje.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava smatra AfD u Tirinškoj i njenog vođu Bjoerna Hockea krajnje desnim ekstremistima te ih nadzire.

Nordhausen je glavni grad istoimenog okruga na severu Tirinške, a ima oko 42.000 stanovnika.

Izlaznost je u prvom krugu iznosila 56,4 posto.

Dosadašnji gradonačelnik Buchman strahuje da bi u slučaju pobede AfD-ovog kandidata Nordhausen mogao izgubiti imidž otvorenog i liberalnog grada. U njemu se nalazi visoka škola s mnogo studenata iz inostranstva, a i integracija izbeglica je do sada slovila kao uspešna.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Mnogim političarima AfD-a prebacuje se relativizam i koketiranje s nacionalsocijalizmom, a neki od njih završili su i pred sudom zbog korištenja simbola nacionalsocijalizma.

Ogranak AfD-a u Tirinškoj slovi kao izrazito ekstreman unutar same stranke te se već dve godine nalazi na listi savezne Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka kao „ekstremno desna organizacija“. Na tom popisu su još neki pokrajinski ogranci stranke, kao i kompletna mladež AfD-a.

Usprkos tom, AfD se u Tirinškoj već duže vreme u ispitivanjima javnog mnjenja etablirao kao najjača politička stranka.

POGLEDAJTE JOŠ:

AfD je osnovana kao stranka kritičara zajedničke valute evra, ali se tokom migrantske krize, još u vreme vlasti kancelarke Angele Merkel i dolaska velikog izbegličkog talasa, usmerila na temu izbeglica.

U potpori AfD-u prednjače pokrajine na istoku zemlje, u kojima je još uvek prisutno nezadovoljstvo dosezima nemačkog ujedinjenja, odnosno i dalje prisutnim zaostajanjem za većinom zemlje.

Prema većini, analiza stranka svoju trenutnu popularnost zahvaljuje nezadovoljstvom građana radom aktuelne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Šolca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar