Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Direktor najveće bolnice u Pojasu Gaze Al-Šifa, u koju su upali izraelski vojnici, kaže kako je u toj ustanovi ponestalo kiseonika i vode i da pacijenti "vrište od žeđi".

Muhamed Abu Salmija rekao da su tragični uslovi u Al-Šifi, u kojoj je bilo više od 650 pacijenata, 500 medicinara i 5.000 raseljenih lica.

Izraelski tenkovi su opkolili bolnicu u gradu Gaza, rekao je on, dok su bespilotne letelice zujale iznad njih, a pretraga bolničkog kompleksa traje izraelski vojnici su se i dalje kretali unutra, dok je njihova pretraga kompleksa trajala dva dana.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izraelska vojska je saopštila da se njena operacija protiv Hamasa odvija na „diskretan, metodičan i temeljan način“. Međutim, novinar zarobljen u bolnici, Kader, rekao je za BBC da su izraelske trupe „svuda i da pucaju u svim pravcima“.

Otkako su Izraelske odbrambene snage (IDF) u sredu uveče pokrenule napad na Al-Šifu, objavile su nekoliko fotografija i video snimaka za šta kažu da je oružje i oprema Hamasa.

U četvrtak su rekli da su pronašli „tunel i vozilo sa velikim brojem oružja“.

Foto: Twitter/Daniel Hagari/@IDFSpokesperson

Abu Salmija rekao je da su izraelske trupe digle u vazduh glavnu vodenu liniju Al-Šife.

„Snajperske operacije se nastavljaju, niko ne može da pređe iz jedne zgrade u drugu, a mi smo izgubili komunikaciju sa našim kolegama“, rekao je on.

Ranije u četvrtak, Kader je rekao za da su izraelske trupe „upale u sva odeljenja“ i uništile južni deo zida zgrade i na desetine automobila.

Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Khader Al Zanoun / AFP / Profimedia

Pre nego što je Kader prekinuo vezu, rekao je i da je vojska došla i sa oklopnim buldožerima.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da su izraelski buldožeri „uništili delove južnog ulaza“ u medicinskom kompleksu.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kako bi uništio Hamas zbog napada 7. oktobra. Izrael smatra Hamas terorističkom grupom, kao i Velika Britanija, SAD i Evropska unija.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

U pomenutom napadu ubijeno je najmanje 1.200 ljudi, dok je oko 240 uzeto za taoce.

Otkako je Izrael započeo svoju kontraofanzivu, Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je na toj teritoriji ubijeno najmanje 11.400 ljudi, a UN su upozorile na „humanitarnu katastrofu“.

IDF je u četvrtak uveče saopštila da je telo jednog od talaca pronađeno u blizini Al Šife. U pitanju je Jehudit Vajs, koja je kidnapovana iz svoje kuće u Beriju, kibucu na jugu Izraela.

Foto: Hostages and Missing Persons Forum

U međuvremenu je bilo izveštaja o prekidu telefonske i internetske mreže u Gazi, pošto su mobilne i kablovske kompanije ostale bez goriva.

IDF je saopštila da nastavlja svoju „kompleksnu“ operaciju protiv Hamasa u bolnici.

„Vojnici idu kroz jednu po jednu zgradu, pretražujući svaki sprat, dok su stotine pacijenata i medicinskog osoblja u kompleksu“, rekao je jedan zvaničnik, koji je potvrdio navode IDF-a da u kompleksu postoje „dobro skrivene terorističke prostorije“. Hamas je više puta demantovao da su njegovi borci delovali unutar bolnice.

Pročitajte još...

Najviši lider Hamasa u Libanu Osama Hamdan, ismejavao je izraelske tvrdnje o oružju, rekavši da su Izraelci oružje podmetnuli u bolnicu.

Izrael je bacio letke u oblasti Kan Junis u južnoj Gazi, upozoravajući ljude u četiri grada da evakuišu svoje domove i odu u skloništa.

Pre rata, Kan Junis je bio dom za oko 300.000 ljudi – broj koji je sada porastao na milion nakon što je Izrael pozvao civile da se presele na jug radi njihove bezbednosti.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.