Marina Ovsyannikova Foto:Handout / AFP / Profimedia

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja je sinoć upala u informativni program Prve televizije u Rusiji i istakla transparent na kom je pisalo "Zaustavite rat", uhapšena je, ali njeni advokati sada ističu da nemaju nikakvog kontakta sa novinarkom.

„Zaustavite rat, ne verujte propagandi, lažu vas ovde“, poručila je Ovsjanikova ruskoj javnosti sinoć, ali je njena lokacija sada nepoznata.

Advokat Pavel Čikov koji zastupa uhapšenu novinarku kaže da sa njom nema nikakvog kontakta, čak nije uspeo da je pronađe u kaznenim ustanovama u Moskvi.

„Marina Ovsjanikova još nije pronađena. Zatvorena je više od 12 sati“, rekao je advokat, koji tvrdi da početna istraga ne pruža pravni osnov za pritvor njegove klijentkinje.

Ovsjanikova je uhapšena zbog novog zakona koji je usvojila ruska Duma, a odnosi se na zabranu širenja „lažnhi vesti“ o sukobu u Ukrajini, kao i korišćenja reči „invazija“.

Marina Ovsyannikova Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Advokat Čikov misli da će njegova klijentkinja dobiti novčanu kaznu u iznosu od 30.000 do 60.000 rubalja (od 225 evra do 450 evra), dok za ovakav prekršaj Ovsjanikovoj preti i zatvorska kazna od 15 godina.

„Ne plašite se“

Pre upada u televizijski program Ovsjanikova je snimila video u kom je sukob u Ukrajini nazvala „zločinom“ i istakla da se stidi što je radila „u korist propagande Kremlja“.

POGLEAJTE JOŠ:

„Sramota me je što sam sebi dozvolila da iznosim laži sa televizijskog ekrana. Sramota što sam dozvolila da Rusi budu pretvoreni u zombije“, objasnila je Ovsjanikova koja je i sama urednik na Prvom kanalu.

„Ne plašite se ničega, ne mogu nas sve zatvoriti“, poručila je ona Rusima.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pohvalio je njene postupke i istakao da radi u korist istine, dok je zvanični Kremlj smatra da je reč o „huliganizmu“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Kijev u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare