Rano jutros helikopteri MI-24 pogodili su skladište nafte u Belgordou. Kako ove helikoptere uglavnom koristi ukrajinska vojska, ruska strana optužila je Ukrajinu, sa kojom ratuje više od mesec i dana, za napad. Ukrajina je prvobitno negirala odgovornost, međutim šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba dao je oprečnu izjavu - rekao je da ne može da potvrdi ili demantuje navodnu umešanost vojske svoje zemlje u napad na rusko skladište goriva, jer nije bio upoznat sa svim vojnim informacijama.

„Ne mogu ni da potvrdim ni da odbacim tvrdnju da je Ukrajina bila umešana u ovo samo zato što ne posedujem sve vojne informacije“, rekao je Kuleba.

Pročitajte još:

Njegova izjava usledila je nakon što je regionalni guverner ove oblasti Vjačeslav Gladkov optužio ukrajinsku da je izvela vazdušni napad na skladište nafte uz pomoć dva helikoptera.

Šta se dogodilo?

Kao što smo već naveli u Belgorodu, u ranim jutarnjim časovima u gradu koji se nalazi duž granice sa Ukrajinom došlo do velikog požara nakon što su helikopteri pogodili skladište nafte.

Odmah nakon napada na internetu su se pojavili snimci napada u kojima se vidi kako je nekoliko projektila ispaljeno sa male visine, nakon čega je usledila eksplozija. Autentičnost snimaka još uvek nije potvrđena.

Požar gasilo 200 vatrogasaca

Tom prilikom se zapalilo osam rezervoara goriva i ruske vlasti su strahovale da se požar ne proširi i na preostalih osam rezervoara i drugu cisternu u kojoj se nalazi 2.000 kubnih metara dizela.

Na teren je izašlo nekoliko vatrogasnih ekipa, a rusko Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da je u gašenju požara učestvovalo 200 vatrogasaca.

Foto: EPA-EFE/EMERCOM OF RUSSIA PRESS SERVICE / HANDOUT

Iz okolnih kuća evakuisane su 43 osobe, a u gašenju požara učestvovao je i helikopter Mi-8.

Nakon nekoliko sati uspešno su ugašeni požari na tri od šest rezervoara sa dizel gorivom i benzinom na skladištu. Iako su se u medijima tokom dana pojavljivale informacije o povređenim radnicima, one još uvek nisu potvrđene, niti je objavljen bilo kakav zvanični izveštaj.

Mi-24 – borbeni helikopteri ruske proizvodnje

Inače, helikopteri koji se na vide na snimku su borbeni jurišni helikopter koje je Rusija prvi put proizvela u fabrici helikoptera Mil, još od 1971. godine.

Prvenstveno ga je koristilo Sovjetsko ratno vazduhoplovstvo, a kasnije države nastale posle raspada Sovjetskog saveza. Prodavan je i ostalim državama u mnogim verzijama. Korišćen je u borbama u Avganistanu, Kosovu, Čečeniji i u drugim lokalnim ratovima. Sovjetski piloti su ovaj helikopter nazvali „leteći tenk“ i „krokodil“, zbog oblika nosnog dela trupa i maskirne boje.

Sva dešavanja iz Ukrajine iz minuta u minut pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Rusi i ukrajinski tenkovi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare