Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Nakon što je saslušao sve argumente, sudija je odlučio da otkrije identitet napadača kako bi prekinuo spekulacije

Objavljeno je ime 17-godišnjaka koji je nožem napao decu koja su pohađala plesni kamp i ubio tri devojčice.

Reč je o Akselu Rudakubani, koji za šest dana puni 18 godina, poreklom iz Ruande, a sada je u maloletničkom pritvoru, piše Gardijan.

Nakon što je saslušao sve argumente, sudija Endru Menari KC odbio je da izda nalog za skrivanje njegovog identiteta.

Pre donošenja presude, sudija je 20 minuta slušao pravne argumente pre nego što je doneo odluku da identitet napadača može biti otkriven.

„Ovo je neobično jer, strogo govoreći, po zakonu, svako mlađi od 18 godina je zaštićen zakonom i njihov identitet ne može biti objavljen“, objašnjava novinar Martin Brunt.

„Od trenutka kada smo saznali da osumnjičeni ima 17 godina – iako smo na kraju otkrili njegov identitet – nismo mogli da objavimo njegovo ime. Ovakve stvari se retko dešavaju, ali sudiju su očigledno uverili pravni argumenti.’

PROČITAJTE JOŠ:

Objašnjavajući svoju odluku da otkrije identitet Aksela Rudakubane, sudija Endrju Menari KC je rekao da bi se u suprotnom „širile sve vrste dezinformacija“.

„Iako prihvatam da je ovo izuzetno s obzirom na njegove godine i da će za šest dana napuniti 18 godina, odlučio sam da ne krijem njegov identitet“, rekao je sudija.

„Ako bismo nastavili da sprečavamo potpuno izveštavanje, omogućili bismo širenje dezinformacija.

Podsetimo, u gradu na severozapadu Engleske u utorak su izbili veliki neredi nakon što su se na društvenim mrežama proširile lažne informacije da je osumnjičeni za napad nožem radikalni islamistički migrant.

U Londonu se u sredu, hiljade ljudi okupilo u blizini premijerove rezidencije u Dauning stritu, uzvikujući „Spasite našu decu“, „Želimo našu zemlju nazad“ i „Zaustavite brodove“. Uhapšeno je više od 100 ljudi.

Policija je saopštila da napad nije bio povezan sa terorizmom i da je osumnjičeni rođen u Britaniji, što odbacuje spekulacije o njegovom poreklu.

BONUS VIDEO: Teške reči majke dečaka ubice na suđenju za masakr u školi „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar