Atentat na Donalda Trampa Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, CBS, SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia,Jim Vondruska / Getty images / Profimedia

Malo predgrađe Pitsburga, Betel Park u Pensilvaniji, potreseno je nakon što je FBI imenovao mladog lokalca Tomasa Metjua Kruksa kao osobu koja je pucala na Donalda Trampa tokom predizbornog mitinga i šokirala naciju. Istražitelji veruju da je Kruks, naoružan poluautomatskom puškom AR-15, otvorio vatru na bivšeg predsednika dok se obraćao masi u Batleru u Pensilvaniji, pri čemu je jedan čovek iz publike ubijen, a dvojica su ranjena. Najveća misterija ovog atentata, na koju će istraga pružiti odgovor, jeste zašto je registrovani republikanac pucao na republikanskog kandidata.

Kruksa (20) je ubio snajperista Tajne službe na licu mesta, rekli su zvaničnici. U njegovom rodnom gradu, međutim, komšije su u šoku, i ne mogu da shvate kako je tihi mladić sada optužen za pucnjavu.

FBI je, sa druge strane, naveo samo da je Kruks bio „subjekat umešan u atentat na bivšeg predsednika i da je aktivna istraga u toku“.

Tomas Metju Krus, atentator na Donalda Trampa
Tomas Metju Kruks Foto: CBS

Ko je bio Tomas Metju Kruks

Tomas Kruks nije imao ličnu kartu, pa su istražitelji koristili DNK i tehnologiju za prepoznavanje lica da bi ga identifikovali, saopštio je FBI. Bio je iz Betel parka u Pensilvaniji, oko 70 km od mesta atentata, a 2022. je završio srednju školu Betel Park sa nagradom od 500 dolara za matematiku i nauku, prema lokalnim novinama.

Kruks je radio u kuhinji lokalnog staračkog doma samo nekoliko minuta vožnje od njegovog doma, saznaje BBC. Državni birački spiskovi pokazuju da je bio registrovani republikanac, prenose američki mediji. Takođe se navodi da je donirao 15 dolara liberalnoj kampanji ActBlue 2021.

Imao je članstvo u lokalnom streljačkom klubu, Clairton Sportsmen’s Club, najmanje godinu dana. Prema veb stranici, klub se nalazi južno od Pitsburga i „jedan je od najboljih streljačkih objekata u oblasti tri države“ Pensilvanije, Ohaja i Zapadne Virdžinije.

„Očigledno, klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja“, rekao je advokat Robert Botai, koji zastupa klub.

Zvaničnici za sprovođenje zakona veruju da je oružje kojim je pucano na Donalda Trampa kupio Kruksov otac. Govoreći pod uslovom anonimnosti, dva policajca su rekla za AP da je Kruksov otac kupio oružje pre najmanje šest meseci.

Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Prema izveštajima američkih medija, Kruks je nosio majicu sa obeležjima Jutjub kanala poznatog po oružju i sadržaju za nasilje. Kanal ima na milione pretplatnika koji prikazuju video zapise o različitim puškama i eksplozivnim uređajima. Dan nakon pucnjave, izvori za sprovođenje zakona su takođe rekli CBS-u, američkom partneru BBC-a, da su sumnjive naprave pronađene u Kruksovom vozilu.

Prema CBS-u, osumnjičeni je imao deo komercijalno dostupne opreme za koju se činilo da je sposobna da pokrene uređaje. Tehničari za bombe su pozvani na lice mesta da obezbede i ispitaju uređaje.

Šta je bio motiv za atentat na Trampa

Nakon što su utvrdili Kruksov identitet, policija i agencije istražuju njegov motiv.

„Trenutno nemamo identifikovani motiv“, rekao je Kevin Rojek, specijalni agent FBI Pitsburga, na brifingu u subotu uveče.

Istraga o tome šta se dogodilo mogla bi da traje mesecima i istražitelji će „neumorno“ raditi na identifikaciji Kruksovog motiva, rekao je Rojek.

U razgovoru za CNN, otac napadača Metju Kruks, rekao je da pokušava da shvati „šta se dođavola dešava“, ali da će „sačekati dok ne razgovara sa organima za sprovođenje zakona“ pre nego što progovori o svom sinu.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Kruksova porodica sarađuje sa istražiteljima, navodi FBI. Policija je zapečatila put do kuće u kojoj je Kruks živeo sa roditeljima. Komšija je za CBS rekao da su ih policajci evakuisali usred noći bez upozorenja. Policija Betel parka saopštila je da je u toku istraga o bombi oko Kruksove kuće.

Pristup tom području je i dalje strogo kontrolisan, a policijska vozila blokiraju puteve. Samo stanovnicima je dozvoljen ulazak ili izlazak. Koliko je vremena utrošeno na planiranje atentata, međutim, ostaje predmet istrage koja je u toku. Policija veruje da je delovao sam, ali nastavlja istragu.

Šta znamo o atentatoru

Do sada se pojavila zbunjujuća, a ponekad i konfliktna slika o tome ko je bio Kruks. U razgovoru za lokalnu novinsku kuću KDKA, neki mladi meštani koji su išli u školu sa njim opisali su ga kao usamljenika, koji je često bio maltretiran i ponekad nosio „lovačku odeću u školu“.

Druga njegova bivša drugarica iz razreda, Samer Barkli, predstavila ga je drugačije, rekavši za BBC da je „uvek dobijao dobre ocene na testovima“ i da je „veoma strastven prema istoriji“.

Opisala ga je kao omiljenog među svojim nastavnicima. Drugi su ga jednostavno zapamtili kao tihog.

„Bio je tamo, ali ne mogu da se setim nikoga ko ga je dobro poznavao“, rekao je za Bi-Bi-Si jedan bivši drug iz razreda, koji je tražio da ostane anoniman.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Džejmson Majers, bivši član univerzitetskog streljačkog tima u srednjoj školi Betel Park koji je diplomirao zajedno sa Kruksom 2022, rekao je za CBS da on nije bio u timu.

„Nije čak ni ušao u juniorski univerzitetski tim. Nikada se nije vratio na probe do kraja srednje škole“, rekao je on.

Ko su žrtve pucnjave

U pucnjavi je jedna osoba ubijena , a dve su povređene. Sve tri žrtve su odrasli muškarci i bili su u publici, prenosi CBS.

Na konferenciji za novinare u nedelju, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro identifikovao je žrtvu kao Korija Komperatorea, 50-godišnjeg vatrogasca koji je ubijen kada je „zaklonio svoju porodicu“ da ih zaštiti.

Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

U postu na svojoj platformi Truth Social, Tramp je rekao da je „pogođen metkom koji mu je probio gornji deo desnog uha“ i rekao da je osetio da metak „probija kroz kožu“.

Krv je bila vidljiva na Trampovom uhu i licu dok su ga pripadnici Tajne službe sprovodili do automobila.

Koliko je atentator bio udaljen od Trampa

Jedan svedok je rekao za BBC a je video čoveka, za koga se veruje da je Kruks, sa puškom na krovu zgrade pre nego što je Tramp upucan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Video snimak do kojeg je došao TMZ prikazuje trenutak kada je pucnjava počela. Napadač je otvorio vatru iz poluautomatske puške.

Izvori za sprovođenje zakona takođe su rekli za CBS da ga je prijavio slučajni prolaznik i da ga je policija identifikovala kao sumnjivu osobu, ali da su mu policajci izgubili trag pre nego što je pucnjava počela. Međutim, FBI kaže da nije odmah znao koja je vrsta vatrenog oružja korišćena. niti koliko je hitaca ispaljeno.

Pretpostavlja se da je bilo između 100 i 200 metara udaljen od bine na mitingu.

BONUS VIDEO N1 Direktno: Atentat na Donalda Trampa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare