Foto:Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia; YURIY DYACHYSHYN / AFP / Profimedia; :Justin Yau / ddp USA / Profimedia; privatna arhiva

Genadij Čestjakov, glavni pomoćnik komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnjog, poginuo je u selu Čaiki kod Kijeva od eksploziva koji je aktiviran kada se oficir vratio kući sa rođendanskim poklonom. Ispostavilo se da je on upravo kao poklon od kolege dobio viski i granate, za koje nije znao da su prave. Kada je njegov sin (13) uzeo da se igra da njima, Čestjakov je navodno skočio da ga zaustavi da aktivira granatu. Slučajno je sam to učino i tragično nastradao, dok je dečak na intenzivnoj nezi. U Ukrajini se naširoko raspravlja o smrti Častjakova. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje veruje da je uzrok incidenta nesreća, međutim ima i onih koji misle drugačije.

Ukrajinska nacionalna policija potvrdila je da je 39-godišnji ukrajinski vojnik poginuo u stambenom kompleksu na periferiji prestonice od detonacije granate.

Njegov 13-godišnji sin je teško povređen i dodaje se da je pokrenuta istraga o nepažljivom rukovanju municijom. Sin poginulog majora je hospitalizovan. U trenutku eksplozije u kući su bile i njegova žena i ćerka.

Policija je pojasnila da je pokrenula krivični postupak zbog smrti oficira i nedozvoljenog rukovanja municijom.

Predstavnica ministarstva unutrašnjih poslova Marijana Reva rekla je na TV kanalu Espreso da je, prema preliminarnim podacima istražnog tima, do eksplozije došlo kao posledica „nepažljivog rukovanja municijom“.

Foto:privatna arhiva

„Verovatnoća od 99,9 odsto je da je ovo tragična nesreća. Dobio je bojeve granate za rođendan, od kojih je jedna eksplodirala kada se njime neoprezno rukovalo“, naveo je izvor za medije. Istraga se nastavlja, ali nema razloga da se govori ni o pokušaju atentata, niti o ruskom tragu, napominje upućeni izvor.

Oglasio se Zalužnji

General Zalužnji, koji je ovih dana u fokusu javnosti zbog sukoba sa predsednikom Vladimirom Zelenski, prvi je potvrdio vesti o smrti Čestjakova.

„Moje najdublje saučešće porodici. U jednom od rođendanskih poklona eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava. Od početka ruske invazije, major Genadij Čestjakov mi je bio pouzdano rame, potpuno posvetivši svoj život Oružanim snagama Ukrajine i borbi protiv ruske agresije“, naveo je u saopštenju glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Razlozi i okolnosti smrti Čestjakova biće utvrđeni tokom istrage, rekao je Zalužnji.

General je rekao da je njegov pomoćnik bio oženjen i ima četvoro dece. Prema rečima njegove supruge, Čestjakov je kući doneo torbu sa flašom alkohola granatama koje su mu poklonjene.

Kolega mu dao kobni poklon

Policija je pronašla saborca koji je majoru Čestjakovu dao granatu koja je izazvala eksploziju i koja ga je ubila. Ovo je saopštio ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko .

Napomenuo je da se major vratio kući i počeo da pokazuje porodici poklone za rođendan. Među njima su bile i granate „novog zapadnog stila“, koje je major pokazivao svom sinu.

„Prvo je sin uzeo municiju i počeo da okreće prsten. Tada je vojnik detetu uzeo granatu i izvukao prsten, izazvavši tragičnu eksploziju“, rekao je Klimenko.

Ministar je dodao da je policija u stanu pronašla još pet takvih neeksplodiranih granata, koje će biti poslate na ispitivanje.

Pretresena je kancelarija kolege koji je Čestjakovu dao granate i zaplenjene su dve slične granate.

Ukrajinski mediji navode da je Čestjakovu borbene granate dao njegov kolega pukovnik Aleksandar Timčenko. U drvenoj poklon kutiji nalazila se flaša „Black Label“ viskija i šest granata, rekao je izvor.

To su potvrdila tri svedoka, u čijem prisustvu je Čestjakov primio nesrećni poklon.

„Teško vas je iznenaditi, pa vam poklanjam granate i flašu dobrog viskija“, navodno je rekao Timčenko prilikom uručenja poklona.

Istovremeno, ukrajinski mediji pišu da je Čestjakov ove reči najverovatnije shvatio kao šalu, zaključivši da se u kutiji ne nalaze vojne granate, već čaše određenog oblika.

Sudeći po objavljenoj fotografiji, reč je o savremenim nemačkim granatama DM51A2.

Deca u bolnici, misterija sve veća

Deca Čestjakova nalaze se u bolnici.

„Deca majora Čestjakova, koji je poginuo od eksplozije granate u svojoj kući, i dalje su u bolnici. Ćerka je u srednje teškom stanju, ali, prema rečima lekara, nema opasnosti po život. U vezi njegovog sina, koji je takođe bio u kući u trenutku eksplozije, njegovo stanje je teško – operisan je danas“, navodi se u poruci iz bolnice.

Iako su zvaničnici eksplicitno naveli da je smrt Čestjakova tragičan slučaj, u Ukrajini su se pojavile brojne terorije zavere koje njegovu smrt vezuju za sukob Zelenskog sa generalom Zalužnjim.

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Sipa Press / Profimedia

Nedavno se intenzivirala konfrontacija između Zelenskog i Zalužnjog. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je u intervjuu za „Ekonomist“ rekao da je ukrajinska kontraofanziva zapala u ćorsokak, te da „najverovatnije neće biti dubokog prodora“. Zelenski je izrazio neslaganje sa stavom vrhovnog komandanta, napominjući da „ovo nije ćorsokak“.

PROČITAJTE JOŠ:

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva je zauzvrat rekao da Zalužnji nije trebalo da govori zapadnim medijima o stanju stvari na frontu.

Kako je pisala Strana.ua, Zalužni bi mogao da postane alternativa Zelenskom na izborima, pa čak i da dobije podršku Zapada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar