Foto: Tanjug/Lukas Barth/Pool Photo via AP

Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji u Italiji i to će biti prvi put u istoriji da papa prisustvuje jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza, Afrika zbog pitanja ilegalnih migracija, kao i Bliski istok, ali i veštačka inteligencija o kojoj će govoriti i papa, navodi BBC. Očekuje se da će lideri G7 odobriti plan da Ukrajini obezbede zajam od 50 milijardi dolara od kamate na zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

Papa Franja Foto:EPA-EFE/Riccardo Antimiani

G7 je odlučan da poveća pomoć Ukrajini u oružju, preneo je Blumberg, navodeći da će sa samita biti apelovano na Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom davanjem tehnologije i delova naoružanja. Na kraju sastanka će biti izdata izjava od oko 30 stranica koja je načelno već pripremljena i usvojena.

Emanuel Makron, Džo Bajden, Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice Dana D Foto: EPA-EFE/Daniel Cole

Samit se održava u ekskluzivnom rizortu Borgo Enjacija u kojem je bezbednost na najvišem nivou, a Šengenski sporazum je suspendovan je na tri dana. Papa Franja na samit stiže sutra kada će se govoriti o veštačkoj inteligenciji i učestvovaće u diskusiji, upozoravajući da njeno korišćenje može da predstavlja opasnost po etiku i ljudska prava, preneo je BBC.

Samitu će, pored lidera G7, prisustvovati i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i član kraljevske porodice Saudijske Arabije Bin Salman, indijski premijer Narendra Modi, brazilski predsednik Lula da Silva, kao i argentinski Havijer Milej. Biće prisutni i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, OEBS-a Matijas Korman, kao i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžaj Banga, kao i predsednici afričkih zemalja, Ujedninjenih Arapskih Emirata i Mauritanije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijerka Đorđa Meloni dočekaće večeras predsednike SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije, kao i predstavnike EU, a zatim će prisustvovati inauguracionoj večeri u Brindiziju. Proizvođač sladoleda Vinćenco Janakone kreirao je povodom samita G7 u Pulji sedam novih ukusa sladoleda, po jedan za svaku članicu G7. Janakone je rekao da bi voleo da delegacije probaju nove ukuse i da bio vrhunac njegovog života kada bi bili dodati na jelovnik u Borgo Enjaciju.

„Mislim da se to neće dogoditi – ali nikada ne reci nikad“, rekao je Janakone.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar