Najmanje 22 osobe su večeras poginule, a 117 je ranjeno u izraelskim vazdušnim udarima na gusto naseljene četvrti Bejruta, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja. Radi se o najsmrtonosnijem napadu na Bejrut od početka sukoba.

Ovo je treći put da je izraelska avijacija gađala glavni grad Libana, od kada se prekogranična razmena vatre za libanskim Hezbolahom pretvorila u otvoreni rat 23. septembra.

PROČITAJTE JOŠ

Neimenovani libanski izvor je za Rojters saopštio da je visoki zvaničnik Hezbolaha, Vafik Safa, preživeo napad, koji je navodno za cilj imao ubistvo najmanje jednog od vođa te grupe, iako nije pogođeno južno predgrađe Dahije, koje je navodno uporište militanata.

Kako navodi Al Džazira, u napadu su pogođene gusto naseljene stambene oblasti u naseljima Ras el-Naba i Al Nuvejri, a požarom su zahvaćene dve stambene zgrade.

Mnogi meštani napustili su svoje stanove u višespratnicama u ovim oblastima i okupljaju se u dvorištima dok hitne službe žure na lice mesta, navodi katarska televizija. U odvojenom izraelskom napadu na istok Libana ubijene najmanje četiri osobe, a 18 je ranjeno, saopštila je spasilačka ekipa.

Izraelske snage pucale ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu

Izraelske snage pucale su danas ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu, ranivši dve osobe, tvrdi Rojters.

Prema izvoru iz UN izraelske snage su pucale na osmatračnicu koja pripada mirovnim snagama UNIFIL-a u njihovoj glavnoj bazi u Nakuri u južnom Libanu, ranivši dve osobe, navodi agencija.

Izraelske snage su takođe probile perimetar drugog položaja UNIFIL-a na koji su pucali u četvrtak, rekao je izvor.

Juče su izraelske snage napale misiju UN u južnom Libanu, kada su povređena dva člana indonežanske misije, a napad je osudila međunarodna zajednica.

UN: Operacija mirovne misije UNIFIL-a u Libanu sve više ugrožena

Šef mirovnih misija Ujedinjenih nacija Žan-Pjer Lakroa izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je bezbednost više od 10.400 pripadnika mirovnih snaga u Libanu (UNIFIL) „sve više ugrožena“ i da su operacije praktično zaustavljene od kraja septembra, što se poklopilo sa eskalacijom napada Izraela na libansku militantnu grupu Hezbolah.
„Pripadnici mirovne misije bili su zatvoreni u svojim bazama i značajne vremenske periode proveli su u skloništu“, rekao je Lakroa, navodeći da je UNIFIL spreman da podrži sve napore za postizanje diplomatskog rešenja sukoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare