Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Stanovnici Gaze upali su danas u skladišta UN, kako bi pronašli hranu jer ostaju bez osnovnih životnih namirnica.

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i „osnovne stvari za preživljavanje“, saopštila je danas UNRWA, prenosi Rojters.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Izrael je uveo blokadu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela raketne napade na Izrael, a potom izvela i kopneni upad.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Izrael je odgovorio snažnim vazdušnim udarima i blokadom Pojasa Gaze, a juče su u Gazu ušle i izraelske kopnene snage.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je danas se situacija u Pojasu Gaze ubrzano pogoršava i ponovo apelovao na prekid vatre kako bi se okončala „noćna mora“ krvoprolića.

„Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat. Žao mi je što je Izrael, umesto kritično potrebne humanitarne pauze, uz podršku međunarodne zajednice, intenzivirao svoje vojne operacije“, rekao je Gutereš tokom posete glavnom gradu Nepala Katmanduu, prenosi Tajms od Izrael.

Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Ali

Izrael je otvorio drugu od tri vodovodne mreže koje snabdevaju Pojas Gaze, pa sada oko 28,5 miliona litara vode dnevno ide u palestinsku eklavu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja AP pozivajući se na predstavnika Abu Dabija u Savetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nešto ranije, UAE su zatražili od SB UN da zaseda „što pre je moguće“, nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i prekida telekomunikacionih mreža.

Sve najnovije informacije sa Bliskog istoka možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar