Selo Luke 50 km od Sarajeva Foto:AP Photo/Robert Oroz

Darko Jukan šef Odeljenja za odnose sa javnošću potvrdio je da je u Jablanici najmanje 14 mrtvih.

On je saopštio da je pronađeno 14 tela i da je “jako puno unesrećenih”, te da je najkritičnije stanje na području Donje Jablanice, na putu od Mostara prema Sarajevu, nakon obilnih padavina tokom noći s četvrtka na petak, koje su prouzrokovale odrone i klizišta na jugu Bosne i Hercegovine.

Jablanica je i dalje potpuno odsečena od ostatka BiH. Ministar odbrane BiH Zukan Helez prethodno je rekao da nezvanično ima informacije o najmanje 20 žrtava u Jablanici.

On je naveo kako su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

“Tražićemo pomoć i međunarodne zajednice, te drugih država”, dodao je on za Al Džaziru.

Oružane snage BiH biće angažovane u punom kapacitetu kako bi pomogle stanovništvu poplavljenih područja, rekao je za Avaz ministar Helez.

“Trudnica, čije dete je preminulo u njenoj utrobi, evakuisana je iz poplavom pogođenih područja na jugu Bosne i Hercegovine i operisana u Mostaru”, kazala je Lamija Duranović, direktorka Kantonalne bolnice “dr. Safet Mujić”, za Radio Slobodna Evropa.

Opširnije o poplavama u regionu možete pročitati u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar