Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najmanje 40 civila je ubijeno, a mnogi su povređeni u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, prenose palestinski mediji. Sa druge strane, izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa, kao i da su je ubijen jedan od komandanata militanata.

Agencija Wafa navodi da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao „masakr“.

Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je kasnije saopštio da su u napadu ubijeni komandant Hamasovog štaba na Zapadnoj obali Jasin Rabia i još jedan pripadnik Hamasa.

PROČITAJTE JOŠ:

Izraelska vojska: Precizan napad na kompleks Hamasa u Rafi

„Avioni IDF napali si kompleks Hamasa u Rafi u kojem su dejstvovali važni Hamasovi teroristi. Napad je izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, uz korišćenje precizne municije i na osnovu preciznih obaveštajnih podataka koji su ukazivali na to da Hamas koristi to područje“, saopštila je izraelska vojska, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da je IDF upoznata sa izveštajima koji ukazuju da je usled napada i požara koji je izbio povređeno nekoliko civila u tom području.

„Incident se razmatra“, navodi se u saopštenju.

Palestinski zvaničnici, zdravstvene i hitne službe saopštili su sa svoje strane, da je najmanje 30 Palestinaca poginulo, dok je na desetine ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

Kako su naveli, gađano je naselje Tel Al-Sultan u zapadnom delu Rafe, gde su se hiljade ljudi sklonile nakon što su pobegli iz istočnih delova grada gde su izraelske snage započele kopnenu ofanzivu pre više od dve nedelje.

Palestinski zdravstveni zvaničnik rekao je Rojtersu da je desetine Palestinaca ubijeno i ranjeno, dok je Ismail Al-Thavabta, direktor medijske kancelarije vlade u Gazi koju vodi Hamas, rekao da je poginulo 30 ljudi.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, kao i da druge bolnice, takođe, primaju veliki broj pacijenata.

Konačan broj poginulih mogao bi da bude i veći jer je mnogo ranjenih u kritičnom stanju, naveli su zdravstveni radnici.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao „masakr“, smatrajući SAD odgovornim za pomoć koju pružaju Izraelu u oružju i novcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare