Tatjana Bakalčuk Foto:Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Jedna od najintrigantnijih preduzetničkih priča u Rusiji pretvorila se u smrtonosnu noćnu moru. U sredu su najmanje dve osobe izgubile život, dok je sedam povređeno u pucnjavi najvećoj ruskoj onlajn prodavnici "Wildberries" u Moskvi, izveštavaju mediji.

Tatjana Bakalčuk, milijarderka koja je osnovala Wildberries, maloprodajnog giganta s profitom od 5,9 milijardi dolara, sličnog američkom Amazonu, okrivila je svog muža i suosnivača Vladislava Bakalčuka, za ovaj napad. Ona tvrdi da je on, uz naoružanu grupu, upao u sedište kompanije kako bi zaustavio njen rad.

Višemesečna borba za firmu

Ovi tragični događaji predstavljaju najnoviju eskalaciju sukoba oko budućnosti kompanije koju su Bakalčukovi, u braku koji je trajao više od 20 godina, zajedno vodili. Tatjana je ostavila Vladislava u aprilu, a u julu je podnela zahtev za razvod. Mesec dana pre toga, Wildberries je najavio spajanje s firmom Russ Outdoor, koja se bavi spoljnim oglašavanjem. Veruje se da su poslovanje preuzela braća Robert i Levan Mirzojan.

Dok je Tatjana podržala spajanje kao način za rast Wildberriesa, Vladislav se tome otvoreno protivio. Udružio je snage s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim, bliskim saradnikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Vladislav i Kadirov objavili su video u kojem optužuju Russ Outdoor za preuzimanje Wildberriesa.

Novo otkriće Forbsa može dodatno rasvetliti razloge za eskalaciju napetosti. U mesecima nakon spajanja, javno dostupni dokumenti pokazuju da je Wildberries prebacila svu svoju vrednu imovinu u zajednički poduhvat s Russom. Tatjana, najbogatija žena u Rusiji, praktično je predala 35 procenata svog udela u kompaniji, vrednog oko 3,4 milijarde dolara. U intervjuu pre pucnjave, Vladislav je oštro kritikovao ovaj poduhvat, tvrdeći da je Tatjana prevarena.

Tatjana Bakalčuk Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Tatjana slala pismo i Putinu

Vladislav, koji tvrdi da je od početka bio aktivno uključen u razvoj i vođenje poslovanja, pre spajanja je posedovao 1 procenat Wildberriesa, dok je njegova supruga Tatjana, javno lice kompanije, imala 99 procenata. Sada poseduje 0,65 procenata RWB-a. U izjavi za ruske medije rekao je da Tatjana i on nisu potpisali predbračni ugovor, a Forbsu je kazao da veruje da ima pravo na polovinu Wildberriesa. Prema Vladislavovoj objavi na Telegramu, prvo ročište u njihovom brakorazvodnom postupku održano je u četvrtak, 12. septembra, na sudu u moskovskom okrugu Savjolovski, piše Forbes.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema brojnim izveštajima, Tatjana Bakalčuk i čelnik Russ Outdoora Robert Mirzojan poslali su pismo Putinu pre spajanja, tražeći njegovu saglasnost za dogovor. Navodno su u pismu izložili planove za izgradnju snažnog globalnog konkurenta poput Amazona, kineskog Alibabe ili japanskog Softbanka.

Aleksandra Prokopenko, saradnica u Carnegie Russia Eurasia Centru u Berlinu, koja pažljivo prati spajanje Wildberriesa i Russa, kaže da pismo ukazuje na još jedan skriveni motiv za dogovor. „Ne postoji zakon koji zahteva odobrenje takvih dogovora na predsedničkom nivou, ali kada se odobre, veoma ih je teško poništiti“, objašnjava Prokopenko. Tvrdi da je pismo možda zamišljeno kao „osiguranje“ za postizanje inače klimavog sporazuma. „Spajanje tako različitih kompanija deluje čudno“, smatra. „Ali niko se ne suprotstavlja Putinovoj volji.“

Vladislav Bakalčuk je tvrdio da su braća Mirzojan, koje je opisao kao ključne ljude iza dogovora, „zastrašili Tatjanu govoreći joj da će joj oligarsi uzeti sve i da se veliki poslovi poput njenog sada prebacuju na državu.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare