Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Postoje neka mesta koje Ukrajina ne može da dozvoli da izgubi, a Lipci je jedno od njih. Ali stisak Ukrajine sada je slab. Ulice su u plamenu od vazdušnih napada Rusa. Noć ukrajinskim vojnicima pruža jedini predah od napada dronovima.

Ipak, vojnici 13. Nacionalne garde moraju da izdrže, jer su ulozi ovde ogromni. Nemilosrdni napad Rusije ima ključni cilj: ako zauzmu mesto Lipci, onda mogu da pozicioniraju artiljeriju u dometu drugog najvećeg ukrajinskog grada – Harkova, koji se nalazi na samo 20 minuta udaljenosti.

U jednom bunkeru, komandant Oleksandr gleda u jedan od svojih dronova.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

„Videli ste i sami kako sve gori. Tako je svake noći“, kaže ekipi CNN koja je obišla novu liniju fronta u Ukrajini.

Njegovi ljudi su bili među prvima koji su se uhvatili u koštac sa novim napredovanjem Rusije u oblasti Harkova pre skoro dve nedelje. On kaže da se bore protiv obučenih profesionalnih vojnika.

„To možemo da vidimo iz njihove opreme i taktike. Oni ne šalju bilo koga u napade“.

Njegov pogled se menja kada ga pitaju koja su utvrđenja bila na mestu pre iznenadnog ruskog napada.

„Ovde ništa nije pripremljeno. Ništa. Baš ništa. Svi položaji se grade rukama pešadije. Pre tri nedelje civili su ovde živeli mirnim životom. Obnova, sve je bilo u redu. A sada je većina kuća uništena“, kaže on.

Ukrajina ruski raketni napad na Harkovsku oblast Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Širom grada Harkova, u kojem živi oko milion civila, ukrajinske snage pokušavaju da obuzdaju uporni ruski napad iz više pravaca. Više od nedelju dana izveštavajući po selima u okolini grada, CNN je video ukrajinske jedinice koje drže svoje položaje u velikoj opasnosti i riziku, a ponekad koriste zastarelu i oskudnu artiljeriju da odbiju mnogo bolje opremljene ruske snage.

Na jednom položaju bliže ruskoj granici, 92. jurišna brigada pokazala je CNN-u rusko artiljerijsko oruđe, zarobljeno u prvim danima rata, iz koje sada ispaljuju francuske minobacačke granate.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

Druga jedinica je prinuđena da koristi sovjetsku artiljeriju napravljenu 1940-ih. Skriven u gustom lišću, metal je u delovima zarđao, što ograničava koliko često se može ispaliti. Artun, njihov komandant, koristi novije poljske granate, ali sada ispaljuje samo 10 dnevno, dok je na jesen ispaljivao oko 100.

Dronovi su „veliki problem“, kaže Artun.

„U sebi imam gelere za uspomenu“, dodaje on, misleći na ostatke ruskog drona Lancet koji mu je još uvek u ruci i stomaku, a koje hirurzi nisu mogli da uklone.

Ukrajina ruski raketni napad na Harkovsku oblast Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ubrzo stiže upozorenje sa skenera frekvencije od 30 dolara na njegovoj mreži. Prepoznao je približavanje drugog drona, što je nateralo Artuna u bunker. Gleda u nebo iznad i vidi kako mu dron prolazi iznad glave. On komanduje raznolikom jedinicom. Neki, kao i on, su ranjeni pripadnici pešadije, stavljeni na topovsku dužnost dalje od fronta. Drugi su stariji, dok je jedan iz njegove ekipe prvi dan u artiljeriji.

Skoro dve godine, Harkov je mislio da je pretnja od Rusijeprošla. Munjevito rusko povlačenje krajem 2022. ostavilo je oblast Harkova mirnom, ali i poslužilo kao rampa za ukrajinske napade preko granice u Rusiju. Napadi su se, međutim, nastavljali u daljini, držeći stanovnike grada u neizvesnosti tokom glasnih noći, sada pojačanih pretnjom ruske artiljerije koja se približava.

POGLEDAJTE JOŠ:

U sredu su gradske vlasti prijavile napad na benzinsku pumpu, zbog kog su četiri osobe ostale u bolnici. U nedelju su dve rakete pogodile odmaralište na jezeru u Čerkaškoj Lozovi, izvan grada, što je užasan napad na civilnu metu koji je takođe koristio taktiku „dvostrukog dodira“, pri čemu je druga raketa pogodila 10 minuta posle prve, ranivši one koji su prvi reagovali.

Nekoliko sati nakon nedeljnih eksplozija, spasioci su se popeli preko ruševina terase uz obalu, izvlačeći dva tela od sedmorice poginulih u napadu. Jedna je bila žena, u sedmom mesecu trudnoće. Još jedna žrtva je tek kasnije pronađena, a dok su mnoga tela ostala zatrpana. Dok je policija češljala terasu na jezeru u potrazi za dokazima, oglasila se još jedna sirena za vazdušnu opasnost, zbog čega je polovina radnika pobegla u zaklon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare