Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP / AA/ABACA / Abaca Press / Goes-East/Noaa/Planet Pix via ZU / Shutterstock Editorial / Profimedia

U javnim skloništima na Floridi nalazi se oko 30.000 ljudi evakuisanih zbog dolaska uragana Milton, a guverner Floride Ron De Santis je poručio danas popodne da ima dovoljno prostora za još ljudi.

„Za sada imamo više od 30.000 pojedinaca u skloništima, ali imamo prostora za više od 200.000 ljudi“, rekao je De Santis tokom brifinga u Lejk Sitiju, prenosi CNN.

Uragan Milton, Foto: Tanjug/AP Photo/Mike Carlson

Guverner je naveo da je nakon naređenja o evakuaciji otvoreno skoro 150 državnih i lokalnih skloništa u okrugu Milton i bar po jedno sklonište u svakom okrugu na Floridi, ističući da su skloništa otvorena i za kućne ljubimce.

U međuvremenu se oglasila gradonačelnica grada Nipola Tereza Heitmani i upozorila da će se priobalje naći na udaru velikih talasa.

„Kada stignu veliki talasi i visoka plima, znamo da ćemo biti na udaru ozbiljne oluje“, rekla je Heitmanova i izrazila zabrinutost zbog jakih vetrova koji će, prema najavma nadležnih službi, trajati tokom noći.

Uragan Milton, Foto: Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier

Najrazorniji vetrovi uragana Milton su još satima udaljeni od obale Floride, ali jaki vetrovi i obilne kiše već su se obrušili na ovu američku saveznu državu, navodi CNN.

Četiri osobe i pas spaseni posle pada aviona

Četiri osobe i pas spaseni su nakon što se njihov privatni avion srušio dok su pokušavali da se evakuišu.

Avion je pao u vodu u blizini aerodroma Albert Vited u Sent Petersburgu na Zapadnoj Floridi, saopštila je obalska straža SAD. Lokalna vatrogasna jedinica i jedan prolaznik izvlačili su ljude iz vode.

Trojica od njih su sa povredama prevezena u bolnicu i nisu životno ugroženi.

Pročitajte još:

Otkazano više od 3.000 letova

Više od 3.000 letova u SAD otkazano je ili odloženo zbog nadolazećeg uragana „Milton“, koji se približava obalama Floride, objavljeno je na sajtu „Flajtaver“.

„Do sada su otkazana 1.904 leta ka SAD ili van njih, dok je 1.160 letova odloženo“, navodi se na sajtu.

U jednom danu 7 tornada

Najmanje 7 potvrđenih tornada protutnjalo je delovima Floride od jutros, prema izveštajima meteorološke službe.

Irma je generisala drugo po broju upozorenja o tornadu u danu sa 69, 10. septembra 2017. „Helen“ je treća sa 48 26. septembra.

Obilne kiše su zahvatile gradove na Floridi uoči uragana Milton koji je stigao na Floridu. Najnovije slike prikazuju polomljene bandere i drveće, čamce koji se bore da ostanu uspravni u uzburkanom moru i kišu koja pljušti.

Uragan Milton, Foto: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Najveće brzine vetra u Miltonu su se danas popodne smanjile, a uragan sada ima trajne vetrove od 201 kilometar po času, što ga čini uraganom 3. kategorije.

Promena kategorije uragana neće umanjiti njegove uticaje. Obilna kiša, jaki vetrovi i izbijanje tornada su u toku na Floridi sa lošijim uslovima i olujnim udarom opasnim po život.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar