Ivan Korčok, Robert Fico, Peter Pellegrini Foto:BRANISLAV RAČKO / News and Media / Profimedia/SOPA Images / ddp USA / Profimedia/MICHAL HANKO / News and Media / Profimedia

Turbulentni ciklus predsedničkih izbora u Slovačkoj polako se završava ove subote, 23. marta. Malo je verovatno da će ova zemlja predsednika dobiti u prvom krugu, dok je drugi zakazan za 6. april. Najveća borba vodi se između Petera Pelegrinija - pulena premijera Roberta Fica, i Ivana Korčoka - nade opozicije. Ovo je zapravo borba za dve Slovačke. Ruskog vazala ogrezlog u korupciji i kriminalu, što predstavljaju Pelegrini i Fico, i evropsku demokratiju za šta se bori Korčok.

Ukupno 11 kandidata kandiduje se za predsednika, ali dva vodeća kandidata su Pelegrini i Korčok. Najnovije ankete favorizuju Pelegrinija sa 34,4 odsto, u odnosu na Korčoka sa 31,1 odsto.

Gorko zbogom Zuzani Čaputovoj

Mnogi građani su bili razočarani odlukom aktuelne predsednice Zuzane Čaputove da se više ne kandiduje. Tokom svog predsedničkog mandata često je bila predmet neprijateljskih optužbi od strane Fica i njegovih pristalica, kao što je ona da je Čaputova američki agent. Kontinuirani napadi i pretnje smrću na kraju su se proširili na njenu porodicu, što je predstavljalo crvenu liniju za prvu ženu predsednika Slovačke.

Peter Pellegrini Foto:MICHAL HANKO / News and Media / Profimedia

Dve Slovačke

Nijedna od dve najveće stranke – Smer i Progresivna Slovačka, nije predstavila kandidata. Međutim, i vladajuća koalicija i opozicija imaju snažnog kandidata iza kojeg stoje. Za Smer je Pelegrini logičan izbor zbog njegove velike popularnosti i poverenja u javnosti. Pored podrške Smera i njegove stranke Hlas, koalicija je stekla popularnost među biračima koji dolaze iz populističkih ili ekstremističkih partija. Pelegrini, sadašnji predsednik parlamenta i bivši premijer, ima jake ideološke veze sa Smerom i veruje se da u velikoj meri sledi naloge svog političkog „mentora“ Roberta Fica.

Pored snažne podrške Hlasa i Smera, podržava ga i treći član koalicije, Slovačka nacionalna partija (SNS). Njegova podređenost Ficu je jedna od najvažnijih tačaka opozicione kampanje.

Ivan Korčok Foto:BRANISLAV RAČKO / News and Media / Profimedia

Korčok je, sa druge strane, uspešan sa intenzivnom kampanjom na društvenim mrežama, kao i putovanjima po Slovačkoj i organizovanjem diskusija u regionima. On se pozicionira kao antikoalicioni kandidat, što ga čini privlačnim biračima koji žele što manji uticaj Fica. Korčok je bivši ministar spoljnih poslova sa diplomatskim iskustvom za jaku EU. Pored Progresivne slovačke stranke, dobio je podršku velikih opozicionih partija kao što su Hrišćansko-demokratski pokret (KDH) i Sloboda i solidarnost (SaS).

Robert Fico Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Pelegrinijeve veze sa Rusijom

Glavna implikacija pobede Petera Pelegrinija bila bi jačanje moći Roberta Fica, proruskog premijera koji je ranije optuživan za više krivičnih dela, uključujući umešanost za ubistvo novinara Jana Kucijaka. Nakon što je napustio Smer i osnovao svoju stranku Hlas, Pelegrini je imao za cilj da osnuje istinski socijaldemokratsku stranku nakon Ficovog pomeranja udesno. Međutim, postavši koalicioni partner Smera, Hlas je tako potpisao mnoge zakonske izmene koje je Fico želeo da donese, a koje su izazvale velike proteste u zemlji. Korčok se, s druge strane, pridružuje protestima sa javnošću i upozorava na moguće sankcije EU za takve „reforme“. Pored toga, postoji pretnja od dalje izolacije Slovačke nakon Ficovih proruskih izjava i novootkrivene istrage o Pelegrinijevoj saradnji sa Mađarskom na sastanku u Kremlju. Korčok vidi partnera u Ukrajini i ostatku Evrope i želi da izgradi snažne odnose i spoljnu politiku u skladu sa zapadnim vrednostima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uticaj slovačkog predsednika

Moć predsednika u Slovačkoj je ograničena. Međutim, oni ostaju ključni u balansiranju moći u zemlji.

Čaputova je često koristila svoja ograničena ovlašćenja da obuzda najdrastičnije promene u zemlji. Iako za mnoge nije idealan kandidat, Korčok ostaje jedini kandidat koji će slediti nasleđe Čaputove. Predsednik takođe postaje vrhovni komandant oružanih snaga, donosi odluke o međunarodnim sporazumima, može da iznosi mišljenje o zakonima i daje amnestiju. Slovačka stoji pred odlukom o tome da li želi da preokrene svoju započetu izolaciju od Zapada ili da se pridruži Mađarskoj na klizavoj stazi.

BONUS VIDEO Koje koristi je EU donela Slovačkoj i kako su tekli procesi reforme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar