Ali Hamnei Foto: Screenshot

Iranski vrhovni lider pozvao je muslimanske nacije da "vežu pojas odbrane" od Avganistana do Jemena i od Irana do Gaze i Libana. Ajatolah Ali Hamnei je govorio dok je predvodio molitve petkom u Iranu prvi put u četiri godine.

Sledeći iransku tradiciju, održao je govor sa puškom pored sebe.

On je rekao da je neprijatelj Irana isti kao neprijatelj palestinske države, Libana i drugih muslimanskih naroda.

On je dodao da je napad Hamasa na Izrael 7. oktobra – tokom kojeg je Izrael rekao da je oko 1.200 ljudi ubijeno, a 250 zarobljeno u Gazi – bio legitiman čin, kao i napad Irana na tu zemlju ove nedelje.

Njegove izjave dolaze manje od nedelju dana nakon što je Hasan Nasralah, vođa libanske militantne grupe Hezbolah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Iran će ponovo napasti Izrael ako bude potrebno“, rekao je on.

„Briljantna akcija naših oružanih snaga pre nekoliko noći bila je potpuno legalna i legitimna“, rekao je Hamnei.

Deo govora održao je na arapskom jeziku

Hamnei je veliki deo svog govora posvetio Hezbolahu i Hasanu Nasralahu, koga je Izrael ubio u Bejrutu prošlog petka.

Drugi deo njegove propovedi održan je na arapskom jeziku, kako bi se obratio libanskoj i palestinskoj publici, rekao je on. „Izrael nikada neće pobediti Hamas i Hezbolah“, rekao je Hamnei.

„Narod Palestine ima pravo – pred neprijateljem koji je zauzeo njihovu zemlju, dom, farme i uticao na njihove živote – da se zauzme za sebe“, rekao je on.

„Palestinski narod ima zakonsko pravo da se brani. Da se ​​suprotstavi ovim zločincima – okupacionim snagama. Ne postoji nijedan sud ili međunarodna organizacija koja može okriviti palestinski narod da jednostavno brani svoju domovinu“, rekao je Ali Hamnei.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar