Foto: TANJUG/AP Photo/Vaggelis Kousioras

Dok u Grčkoj i dalje traje dramatična situacija oko stravičnog nevremena i njegovih rezornih posledica, mediji pišu o brojnim akcijama spasavanja.

Tako su pohvalili napor 80-godišnjeg čoveka u Metamorfosi Kardici, koji je spasio nasukane ljude iz svog sela nakon stravične oluje Danijel.

„Uslovi su bili tragični. Ali pošto sam ja stari lađar i prošao sam četiri poplave u selu, pomogao sam. To je bila najgora poplava“, objasnio je Tasiopulos, prenosi Prototema.gr.

„Izašao sam i prošetao oko čamca, čuo sam neke ljude kako viču „davimo se“. Jednom je bila voda do vilice, a žena je sedela pored njega. Stavio sam ih u čamac, pet ljudi, i stalno sam izvlačio ljude. Ukupno sam izveo 15 ljudi, odveo sam ih u kancelariju zajednice jer je gore, na drugom spratu“, naglasio je 80-godišnjak.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vaggelis Kousioras

„Svi su bili stariji ljudi i dete od 18 godina“, dodao je on.

Stavrula Brazioti, stara 104 godine, koja živi u Pineiad Trikali, spomenula je neviđeno i ekstremno loše vremenske prilike koje su pogodile Grčku, kao i posledice koje je to nevreme imalo, uglavnom u Tesaliji.

Grčka poplave Foto:EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS

Istakla je da takvu pojavu nikada u životu nije videla.

PROČITAJTE JOŠ:

„Hej, ja sam mala, dušo, 104. Ja sam mala…“, prvo je rekla Stavroula u razgovoru za kameru ERT-a, prenosi Prototema.gr.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vaggelis Kousioras

„Nikad u životu nisam videla ovako nešto. Da li je trebalo da se dogodi katastrofa i da se nastavi dalje? Šta sad da radimo? Prošli smo kroz ratove, prošli smo kroz bedu, prošli smo kroz glad ali se nikada nismo udavili. Ovako loše nešto nisam videla do sada, prvi put u životu“, drhtavim glasom je odgovorila na pitanje šta je doživela poslednjih dana sa vremenskim nepogodama.

U Pinejadi Trikala i danas vlada loše vreme.

Dramatični su trenuci u oblasti Pinejada, koja se nalazi između Trikale i Larise, od prolaska oluje Danijel.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vaggelis Kousioras

Seosko igralište, kao i kontejneri u kojima su živeli stradali u zemljotresu, potopljeni su, preneo je juče ERT. Voda je stigla do krovova kuća. Šteta na kućama i infrastrukturi je ogromna.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar