Ronioci u potrazi za Anom Uskovom Foto:Facebook/Водолазная группа «ДобротворецЪ» СЗФО

Ronioci već šest dana tragaju za ruskinjom Anom Uskovom (40), koja je na Bogojavljanje skočila u ledenu vodu i nikada nije izronila. Njen tragični nestanak uznemirio je javnost, zbog čega su se brojni dobrovoljci uključili u potragu.

Ministarstvo za vanredne situacije Lenjingradske oblasti saopštilo je da su ronioci su izvršili 21 zaron u reku Oredež u blizini sela Vira. Tokom prvih pet dana potrage ispitano je 4,3 kilometra dna.

Kako bi ubrzali potragu za nestalom Anom, u ceo slučaj uključili su se dobrovoljni ronioci društva „Dobrotvorec“.

Reka se istražuje uz pomoć podvodnih dronova koji mogu da rade na dubini sa brzinom struje do 0,5 m/s. Potraga uključuje i infracrvene kamere sa osvetljenjem.

Ronioci u potrazi za Anom Uskovom Foto:Facebook/Водолазная группа «ДобротворецЪ» СЗФО

Kako je saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije, Ana je u reku skočila na Bogojavljenje pred mužem i decom, ali ta lokacija nije bila na listi odobrenoj za bogojavljensko kupanje.  Za razliku od ledenih rupa, odobrene lokacije izgrađene su po principu kutije, imaju stranice i dno.

Prvog dana potrage spasiocima je rad otežala jaka rečna struja, te je zbog uslova na reci privremeno kontrola nad opremom.

„Trake se seku na svakih 10-15 metara, kako bi se izbegao gubitak opreme. Rad se nastavlja“, saopštili su iz „Dobrotvoreca“.

Ronioci su tokom dana uz pomoć dronova pregledali 300 metara dna, a u ledu je napravljeno oko 200 rupa.

Ronioci u potrazi za Anom Uskovom Foto:Facebook/Водолазная группа «ДобротворецЪ» СЗФО

Vrisci uplašene dece

Ana Uskova u vodu je skočila pred mužem, decom i nekoliko rođaka.

Na internetu kruži video snimak na kome se vidi kako Ana skače u vodu u zaleđenoj reci Oredež kod sela Vajra, istočno od Sankt Peterburga. Mlada advokatica je potom nestala pod vodom, a sumnja se da ju je odnela snažna struja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Njen suprug i drugi okupljeni su očajnički pokušavali da je spasu, dok su deca okolo vrištala, ali struje su bile prejake i Anino telo i dalje nije pronađeno.

Na uznemirujućem snimku čuje se kako njena deca, koja imaju 10 i 14 godina, vrište dok njihov otac Juri (50) uskače u rupu kako bi pronašao suprugu.

Policija je pokrenula istragu zbog ubistva iz nehata.

BONUS VIDEO MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar