Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

U poslednja dva meseca Moskva je aktivirala mrežu agenata spavača u Ukrajini s ciljem dalje destabilizacije zemlju, usred vojnog zastoja, prema rečima ukrajinskog savetnika za nacionalnu bezbednost Oleksija Danilova kojeg je intervjuirao Sandej Tajms. Ruski agenti, infiltrirani u razne javne institucije uključujući i ukrajinsku domaću bezbednosnu službu SBU, navodno su zaduženi za potkopavanje jedinstva zemlje. Prepoznajući vojne izazove, Danilov je tvrdio da se fokus Rusije pomerio prema unutarnjoj destabilizaciji jer "shvataju da ne mogu pobediti vojnim putem".

Uprkos tome što je Ukrajina održavala ujedinjeni front u prvih 20 meseci ruske invazije, poslednjih nedelja svedočimo rastućim podelama. Ovaj vikend je Rusija izvela svoj najopsežniji napad dronovima na Kijev od početka invazije, koristeći 75 bespilotnih letelica „Šahed“ iranske proizvodnje. Iako je većina navodno presretnuta, nekoliko ljudi, uključujući 11-godišnje dete, je povređeno u napadima.

Foto:Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

General Valerij Zalužnji, vrhovni zapovednik vojske, priznao  je vojni zastoj u nedavnom intervjuu za Ekonomist, a tu izjavu je predsednik Vladimir Zelenski odmah demantovao. Danilov je otkrio da ruski agenti iskorišćavaju percipirane napetosti između Zelenskog i Zalužnjog šireći lažne priče kako bi stvorili razdor među političkim i vojnim zvaničnicima. Osim toga, ulažu se napori da se podstaknu protivladini osećaji među stanovništvom, prenosi Jutarnji list.

U članku za onlajn novine Ukrajinska pravda Danilov je istakao cilj Rusije da gurne Ukrajinu u „stanje neupravljivosti i anarhije, slično razdoblju od 1917. do 1921.“. Cilj je stvoriti negativnu javnu pozadinu, podstičući malodušnost i depresiju te smanjujući poverenje u pobedu, što potencijalno utire put državnom udaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktiviranje agenata spavača usledilo je nakon ograničenih teritorijalnih dobitaka Rusije na ratištima na istočnom frontu tokom letnih i jesenskih ofanziva. Danilov je sugerirao da je Putin željan opipljiv uspeh pre ruskih predsedničkih izbora u martu.

Danilov je, tokom nenajavljene posete Londonu, razgovarao o strategijama za pobedu s raznim bezbednosnim i vojnim zvaničnicima. Ukrajina je zabrinuta zbog potencijalnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu tokom zime. Izveštaji britanske obaveštajne službe sugerišu da bi Rusija mogla rasporediti krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha, iz svoje flote teških bombardera, da gađaju kritičnu nacionalnu infrastrukturu.

BONUS VIDEO: Puhovski: Ako Putin ne sme naložiti napad na Ukrajinu, zašto Netanjahu sme naložiti napad na Gazu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare