Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Rusija je pokrenula raketni napad na Kijev, saopštila je u ponedeljak ukrajinska vojska, dok je poljska vojna komanda saopštila da su poljski i saveznički avioni aktivirani u Ukrajini kao odgovor na ruske vazdušne napade.

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane angažovane su na odbijanju ruskog raketnog napada na Kijev, objavili su u ponedeljak ukrajinski vojni zvaničnici u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Jutarnji list.

Svedoci Rojtersa u Kijevu su čuli nekoliko glasnih eksplozija koje su zvučale kao protivvazdušna odbrana.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Kijev pogođen balističkim projektilima rano u ponedeljak, dok su gradske vlasti saopštile da jedinice protivvazdušne odbrane odbijaju napade.

U napadu je delimično uništeno postrojenje za vodosnabdevanje u kijevskom okrugu Holosijevski, javio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu. Službe hitne pomoći intervenisale su u nekoliko gradskih okruga, uključujući Solomjanski okrug, gde se nalaze glavna železnička stanica i glavni aerodrom Kijeva, i istorijski okrug Svjatošinski, saopštile su gradske vlasti.

U Sumskoj oblasti napadnuti su centar za socijalno-psihološku rehabilitaciju dece i dom za nezbrinutu decu. Prema prvim informacijama, trinaest osoba je povređeno. Među njima su deca, dečak od 7 godina i devojčica od 13 godina.

Pročitajte još:

Napad je usledio tačno nedelju dana nakon što je Moskva lansirala više od 200 projektila i dronova na Ukrajinu, ubivši sedam ljudi i pogodili energetske objekte širom zemlje u, kako je Kijev nazvao „najmasovnijim“ napadom u ratu.

Poljski i saveznički avioni aktivirani su rano u ponedeljak da obezbede poljski vazdušni prostor nakon što je Rusija izvela vazdušne napade na Ukrajinu, saopštila je komanda poljskih oružanih snaga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare