I dok se u Moldaviji čeka verifikacija glasova sa referenduma, nema informacije za šta su pojedini državljani te zemlje obučavani u kampovima, organizovanim i u Srbiji. Moldavske vlasti tvrde - za izazivanje nereda, a stručnjaci iz oblasti bezbednosti - da nije moguće da domaće službe za to nisu znale.

Rezultati glasanja u Moldaviji ostali u drugom planu. Jer domaćim novinskim stupcima dominira vest da tamošnji zvaničnici tvrde da su postojale grupe za destabilizaciju zemlje koje su, između ostalog, obučavane i u Srbiji. A da li su domaće službe za to znale?

„Nije moguće da nisu znali, znali su najverovatnije, ali su glasno ćutali“, smatra direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

A da se nije ćutalo, objašnjava sagovornik N1, verovatno bi se Moldavija zahvalila bezbednosnim službama na saradnji. Kaže i da vest o obuci stranih državljana u Srbiji ne treba da nas iznenadi.

„Aleksandar Vulin, koji je godinu dana vodio BIA da su ga odlikovale ruske službe bezbednosti FSB i njihova spoljna obaveštajna služba, ali ne samo da je Vulin u dobrim odnosima sa ruskim službama bezbednosti, nego imamo i Marka Parezanovića koji je trenutno šef operative u BIA, koji takođe ima dobre odnose sa ruskim službama“, dodao je Petrović.

Obuka nije bila samo u Srbiji. Moldavske vlasti tvrde i da su identifikovale više od stotinu mladih ljudi, koji su navodno obučavani i u Rusiji, Bosni i Hercegovini, a sve sa ciljem izazivanja nereda. Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je Beograd morao da reaguje kako bi se sprečio nelegalne aktivnosti.

„Interes vlasti kod nas je da to prođe u tišini, da se ne iritira domaće javno mnjenje, da se ne kompromituje zemlja, naročito da se po onom ruskom delu javnog mnjenja ne pokaže da je Srbija možda sklona saradnji sa zemljama NATO i to je jedino moguće obrazloženje zašto imamo zvanične izvore, MUP i BIA koje su izvele neku akciju i više ništa ne znamo o toj akciji“, rekao je Radić.

Oni koji prate bezbednosnu situaciju u Kišinjevu, kažu da Srbija nije neprijatelj Modavije, ali da u celoj situaciji Moskva koristi Beograd.

„Srbija se koristi kao treća zemlja, kako se ovo ne bi direktno povezalo sa Rusijom, pošto ima uhapšenih, Srbija treba time da se bavi, a ne Rusija. Ljudi koji su privedeni su bili treneri koji su vršili obuku, organizatori i lideri tih grupa za upad. Koliko sam shvatio oni su pokušavali da naprave i grupu u Moldaviji, da koriste eksplozive, dronove i da vrše nasilne proteste“, rekao je stručnjak za bezbednost iz Kišinjeva Andrej Kurararu.

Upit s pitanjem da li su pomenute grupe zaista obučavane u Srbiji poslali smo i na adresu Bezbednosno informativne agencija i Ministartsva unutrašnjih poslova, ali odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare