Foto: KCNA via REUTERS

Nedavno predstavljena ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong Una školuje se kod kuće i svoje slobodno vreme provodi na jahanju, skijanju i plivanju, saopštila je južnokorejska špijunska agencija.

Kim je od novembra vodio ćerku na niz javnih događaja, uključujući mesto za lansiranje projektila, što je izazvalo intenzivnu spoljnu debatu o tome da li se devojčica, koja se navodno zove Kim Ju-ae i ima oko 10 godina, priprema za njegovu naslednicu.

Vlada Južne Koreje ocenila je da je Kim (39) nije odredio za naslednika.

Ali navodi se da verovatno ima za cilj da iskoristi pojavu svoje ćerke kao način da pokaže svom narodu da će jedno od njegove dece jednog dana naslediti njegovu moć u trećem naslednom prenosu moći u zemlji.

Foto: KCNA via REUTERS

Na sastanku parlamentarnog odbora iza zatvorenih vrata u utorak, Nacionalna obaveštajna služba je ostala pri toj proceni, rekavši da je Kim Džong-un još uvek premlad i zdrav da bi imenovao svog naslednika, rekao je Ju Sang Bum, jedan od poslanika koji je prisustvovao sednici.

NIS (Južnokorejska špijunska agencija) je saopštila da je otkrivanje ćerke uglavnom izgledalo sa namerom da se podvuče imperativnost još jednog naslednog prenosa vlasti, rekao je Ju novinarima.

NIS je rekao zakonodavcima da Kim Ju-ae nikada nije bila upisana u zvaničnu obrazovnu ustanovu i da se školuje kod kuće u Pjongjangu, rekao je Ju. On je citirao NIS koji je rekao da su njeni hobiji jahanje, skijanje i plivanje.

Foto: KCNA via REUTERS

NIS je saopštio da ima informaciju da je Kim Ju-ae „veoma dobra u jahanju“ i da je Kim Džong Un time zadovoljan, rekao je poslanik.

Prošlog meseca, Kim Džong-un i njegova ćerka zauzeli su centralno mesto na vojnoj paradi u Pjongjangu, na kojoj je ceremonijalna konjička jedinica protrčala kroz paradni trg jašući bele konje – simbol povezan sa dinastičkom vladavinom porodice Kim.

Državna televizija opisala je jednu od životinja kao „najomiljeniju“ Kim Ju-ae.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

NIS je saopštio i da Kim Ju-ae ima starijeg brata i mlađeg brata ili sestru čiji pol još uvek nije poznat. Navodi se da izveštaji da Kimovo prvo dete, sin, ima mentalne ili fizičke probleme, nisu potvrđeni, prema zakonodavcu.

Neki stručnjaci kažu da je gotovo sigurno da je Kim Ju-ae naslednica svog oca jer su je državni mediji nazvali „najomiljenijim” ili „najpoštovanijim” detetom Kim Džong Una i objavili slike koje pokazuju njenu bliskost sa ocem.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ali drugi se ne slažu, pozivajući se na Kimove godine i prirodu hijerarhije moći u kojoj dominiraju muškarci. Od njenog osnivanja 1948. godine, Severnom Korejom sukcesivno vladaju muški članovi porodice Kim: Kimov otac Kim Džong-il i njegov deda i osnivač države Kim Il-sung.

Ime Ju-ae odgovara onome što je penzionisana NBA zvezda Denis Rodman rekao 2013. godine. Naime, on je prilikom posete Pjongjangu video i držao Kimovu ćerku za koju je rekao da se zove Ju-ae.

BONUS VIDEO: Severna koreja i amerika ispalile rakete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare