Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY; EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN

Čini se da ruski predsednik Vladimir Putin, od kada došlo do izvesnog zahlađenja odnosa sa njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, po svaku cenu pokušava da ojača veze sa drugim saveznicima. Tu tezu potvrđuje i njegov poslednji potez - odluka da pošalje pismo misteriozne sadržine predsedniku Severne Koreje Kim Džong Unu, i preko prvog čoveka ruske odbrane - ministra Sergeja Šojgua, koji je nedavno doputovao u Severnu Koreju sa jasnom misijom.

Naime, Šojgu je održao sastanak sa predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom, a kako prenose mediji, oni su tokom čitavog sastanka bili srdačni jedan prema drugome.

„Tokom razgovora prisetili su se duboke istorije prijateljstva između dve zemlje i razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti nacionalne odbrane i bezbednosti“, preneo je severnokorejski radio Glas Koreje.

Isti medij je preneo da je Šojgu preda Kimu pismo ruskog predsednika.

Na kraju posete, Šojgu je izrazio zahvalnost lideru Severne Koreje što je ukazao gostoprimstvo i posvetio veliku pažnju delegaciji, uprkos zauzetosti.

Kim Džong Un je govorio o pitanjima od „zajedničkog interesa” koja se odnose na borbu protiv „nasilja i samovolje imperijalista”, borbu za suverenitet i interese dve zemlje, međunarodnu pravdu i mir.

Zašto je opasno da Kim i Putin imaju zajedničke interese?

Inače, međunarodna zajednica je i više nego zabrinuta zbog ove posete, i za to ima valjane razloge.

Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Opšte je poznato da Severna Koreja predstavlja ozbiljnu nuklearnu opasnost i da skoro svaki dan aktivno zastrašuje svet lansiranjem balističkih projektila koji mogu da pogode ciljeve koji se nalaze bilo u svetu.

Takođe, i lider ove zemlje Kim Džong Un često preti masovnim uništenjima, uglavnom Zapadu. Dakle, ima istog neprijatelja kao Putin – ali mnogo ubojitije oružje od njega.

Uz to, očigledno imaju i zajedničke namere, koje je Putin i sproveo u delo započinjanjem invazije na Ukrajinu i presecanjem svih bilateralnih veza sa Zapadom.

Trebalo bi podsetiti i da je Severna Koreja podržala Moskvu nakon napada na Ukrajinu, uključujući i priznavanje anektiranih delova Ukrajine, što je većina članica Ujedinjenih nacija nazvala nezakonitim potezom.

Severna Koreja već daje oružje Moskvi?

Takođe, postoje indicije da poseta Šojgua i Putinovo pismo upućeno Kimu zapravo predstavljaju samo produbljivanje saradnje u razmeni oružja, o kojoj se spekuliše od početka rata u Ukrajini.

Naime, krajem marta ove godine, Bela kuća je došla do saznanja da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Severne Koreje u zamenu za pomoć u vodu hrane.

Nekoliko meseci kasnije, takođe Stejt department je objavio informacije da Pjongjang naoružava i paravojnu formaciju Vagner koja je nedavno zabila nož u leđa Putinu, kada su pokrenuli naoružani marš do Moskve i preuzeli kontrolu nad dva ruska grada. Prema tada objavljenim saznanjima, krajem decembra su sledbenici Jevgenija Prigožina, koji je nakon pokušaja puča morao da prebegne iz Rusije u susednu Belorusiju, preuzeli su pošiljku oružja iz Severne Koreje, namenjenu ruskim snagama u Ukrajini.

„Vagner širom sveta traži dobavljače oružja kako bi podržao svoje vojne operacije u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju“, izjavio je tada Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Misterija voza koji je tajno ušao u Rusiju

Ipak, najveći strah izazvao je misteriozni voz, koji je u novembru prošle godine, pokušao da neopaženo uđe na rusku teritoriju, preko granice između ove dve države na istoku.

To je bio prvi put posle nekoliko godina da je severnokorejski voz ušao u Rusiju, a zanimljivo je da se to dogodilo samo dva dana nakon što su Sjedinjene Države saopštile da imaju informacije koje pokazuju da Pjongjang tajno isporučuje Rusiji artiljerijske granate za rat u Ukrajini.

Prethodno je Severna Koreja više puta tvrdila da je zatvorila Most prijateljstva Tumangang, jedinu kopnenu vezu između zemalja, u februaru 2020. tokom pandemije koronavirusa.

#related-news_0

Međutim, u izveštaju sa železničkog prelaza jasno je evidentirano da je tog 5. novembra na teritoriju Rusije ušao voz sa tri vagona i 30 lokomotiva.

Moskva je tada kategorički odbacivala ove navode, a Pjongjang tvrdio da se radilo o vozu tamošnje veterinarske službe u kom su se prevozili konji.

Ipak, do današnjeg dana, ni Rusija ni Severna Koreja nisu konkretnije govorile o ovim navodima, te pitanje razmene oružja između ove dve države i njegovo dalje korišćenje na frontu ostaje obavijeno velom misterija.

Da li će doći do promene ove prakse nakon Putinovog pisma i posete Šojgua, čini se ne zavisi od ruske strane, već od odluke Kima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare