Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Ismail Zanoun / AFP / Profimedia

Ministarstvo zdravlja Gaze "zaustaviće punu koordinaciju" sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) nakon hapšenja direktora bolnice Al Šifa, prenosi mreža NBC njuz.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da su doktora Muhameda Abu Salmiju uhapsile izraelske trupe tokom pokušaja evakuacije konvojem UN.

Grupa je zaustavljena na kontrolnom punktu koji razdvaja severnu i južnu Gazu i tamo je držana sedam sati, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je odlučilo „prekinuti punu koordinaciju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po pitanju evakuacije preostalih ranjenika i medicinskih timova dok se ne podnese izveštaj u kojem se objašnjava šta se dogodilo i pritvorenici budu pušteni“.

Istovremeno, šef SZO Tedros Gebrejesus sastao se danas popodne u Ženevi s grupom ambasadora Arapske lige kako bi razgovarao o pogoršanju zdravstvene situacije u Gazi i potencijalnim rešenjima.

U postu na društvenoj mreži  X, Gebrejesus je naveo da se na sastanku grupa  „složila da je neometani pristup potreban kako bi se osigurale stalne i dovoljne zdravstvene zalihe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar