Mirovna misija UNIFIL u Libanu
Mirovna misija UNIFIL u Libanu Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Pripadnici kontingenta Vojske Srbije na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pripadnici kontingenta Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, navode oni, prenosi N1.

Obezbeđeni su svim sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije, dodaju.

Bezbednosna situacija se neprekidno prati i shodno procenama preduzimaju se mere s ciljem sprečavanja ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije. Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama.

Komanda misije UNIFIL insistira kod zaraćenih strana na bezbednosti osoblja i imovine UN i poštovanju nepovredivosti pripadnika misije.

Trenutna situacija u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku je složena i nestabilna.

Karakterišu je intenzivni sukobi između oružanih snaga Izraela i pripadnika organizacije Hezbolah.

„S ciljem svakodnevnog praćenja situacije i planiranja aktivnosti za naredni period, Generalštab Vojske Srbije je u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Republici Liban i generalštabovima oružanih snaga Kraljevine Španije i Republike Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani naši pripadnici“, navodi se u saopštenju.

Tenkovi upali na poziciju mirovnih snaga

Mirovne snage UN u Libanu poznate kao UNIFIL saopštile su da su izraelski tenkovi nasilno ušli u kapije jednog položaja rano u nedelju i uništili glavnu kapiju. Kasnije su ispalili dimne metke u blizini mirovnih snaga, što je izazvalo iritaciju kože. UNIFIL je incident nazvao „daljnjim flagrantnim kršenjem međunarodnog prava“.

S druge strane Izrael tvrdi da nije zainteresovan da nanese štetu mirovnim snagama UNIFIL-a.

To je objavio izraelski ministar infrastrukture Eli Koen na X.

Međutim, on optužuje UNIFIL da „ništa ne doprinosi održavanju stabilnosti i bezbednosti u regionu“.

„Generalni sekretare UN Gutereš, vreme je da odgovorite na zahtev koji vam je poslat, uklonite UNIFIL iz područja sukoba i prestanete da igrate na ruku Iranu“, napisao je Eli Koen.

Evropska unija osudila je izraelske napade na mirovne snage UN u Libanu i odbacila navode da je generalni sekretar UN Antonio Guteres odgovoran za opstrukciju izraelske vojske, prenosi AP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar