Foto: EPA-EFE/KCNA, EPA-EFE/JUSTIN LANE, StanislauV/Shutterstock

Od prošlog leta, podaci o količini i cenama hrane u Severnoj Koreji ukazuju na pogoršanje situacije. Dostupnost hrane verovatno je pala ispod najnižeg minimuma, a prema nekim analizama, situacija u zemlji može da bude gora od one devedesetih, kada su ljudi umirali od gladi. Međutim, i pored tih loših prognoza, južnokorejski predsednik Kim Džong Un insistira na održavanju propalog ekonomskog modela i ostaje privržen svom nuklearnom programu.

Pjongjang odbija pomoć predstavnika Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (UN) da uđu u zemlju, jer taj korak za predstavlja „otrovnu bombonu“ koja vređa „nacionalnu čast i ponos“.

Svetski program za hranu UN 2019. godine je procenio da je Severnoj Koreji potrebno više od 5,7 miliona tona hrane godišnje da bi nahranila 26 miliona stanovnika, a prema poslednjim podacima, Severna Koreja je prošle godine proizvela samo 4,5 miliona tona hrane.

Severna Koreja
Severna Koreja Foto:imagebroker/Michael Runkel / imageBROKER / Profimedia

U prilog tome, analitičari smatraju da će loši vremenski uslovi i nadolazeća suša samo pogoršati već zabrinjavajuću situaciju oko hrane.

„Izgleda da se situacija sa hranom u Severnoj Koreji pogoršava“, navelo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Na taj način, ministarstvo kao da je delimično potvrdilo navode južnokorejskog lista „DongA Ilbo“, po kome je Severna Koreja prvi put za 23 godine smanjila porcije hrane za vojnike.

Državna medijska agencija KCNA početkom februara objavila je da je Radnička partija Severne Koreje zakazala sednicu Centralnog komiteta partije zbog „veoma važnih i hitnih zadataka na utvrdjivanju ispravne strategije za razvoj poljoprivrede“.

Kako bi se umirilo stanovništvo, resorni ministar Kvon Jung-se rekao je da nedavno pojavljivanje ćerke lidera Severne Koreje Kim Džong Una na državnim događajima može da predstavlja poziv na jedinstvo i vernost vladajućoj porodici uprkos pogoršanoj humanitarnoj situaciji.

„Pustijnsko kraljevstvo“

Ujedinjene nacije procenile su da je između 2019. i 2021. godine, 42 odsto građana Severne Koreje bilo neuhranjeno.

Sitaucija koja podseća na veliku glad koja je pogodila Severnu Koreju između 1995. i 1999. godine, kada se procenjuje da je od gladi umrlo između 200.000 i tri miliona građana.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Prema podacima koje je Svetski program za hranu UN-a dobio od severnokorejskih škola, oko 100 kilometara severno od Pjongjanga, navodi se da je pet odsto dece neuhranjeno i slabo, a u obližnjem gradu Hojčangu, broj neuhranjene dece je deset odsto.

Takođe, visoki zvaničnik UN-a u Severnoj Koreji Masud Hajder kaže da najveći broj porodica troši 80 odsto svojih prihoda na hranu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, analitičar Instituta Piterson za međunarodnu ekonomiju Lukas Rengifo-Keler kaže da Pjongjang još uvek nije u situaciji u kakvoj je bio devedesetih, ali da će taj trenutak ubrzo doći.

Južna Koreja je ponudila pomoć svom severnom susedu, uz uslov da Pjongjang pristane na nastavak pregovora o svom nuklearnom programu, ali za režim Kim Džong Una „oružje će uvek biti važnije od hrane“.

Rešavanje problema oko hrane zahtevalo bi, između ostalog, jačanje imovinskih prava, otvaranje i revitalizaciju industrijskog i uslužnog sektora privrede, ali vlast se, očigledno, plaši sopstvene propasti.

BONUS VIDEO: Severna Koreja lansirala raketu u pravcu Japana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar