Foto: R.R./ATAImages

Nosioci izbornih lista će sutra dobiti poziv za sastanak koji će se održati u ponedeljak, kada bi trebalo da pošalju poruku građanima i partnerima da je Crna Gora zrelo društvo, da ima demokratske izbore i gde će izborna volja građana biti ispoštovana, izjavio je danas predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je to najavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, pišu Vijesti.

„Taj politički dijalog ću početi u ponedeljak i nastavićemo ga nakon izbora“, rekao je Milatović.

Foto: R.R./ATAImages

Posle sastanka sa senatorima u Vili Gorica, naveo da SAD pokazuju snažno partnerstvo sa Crnom Gorom koje treba, kako je istakao, dodatno produbiti.

„Iskazao sam zahvalnost Crne Gore za pomoć koju dobijamo u vladavini prava. Postoji dodatni prostor za produbljivanje odnosa u ekonomiji. Zajednički smo diskutovali o trenutnoj situaciji u Evropi i izazovima sa kojima se Evropa nalazi“, rekao je Milatović.

Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Senator Kris Marfi istakao je da su SAD prijatelj Crne Gore.

„Svaki član Senata je uzbuđen prilikom da vas vidi na ovoj funkciji i čuje vašu viziju jačanja demokratije, vladavine prava“, rekao je on prilikom zajedničkog obraćanja sa Milatovićem i Pitersom.

Marfi je naveo da strateško partnerstvo između dve zemlje postoji, i da je važno u trenucima političkih promena u Crnoj Gori.

„Složili smo se da je na tom putu proces EU integracija važan. Crna Gora ima prostor za ubrzanje procesa kako bi se poslao signal ostalim zamljama Zapadnog Balkana da treba da taj proces bude okončan u narednim godinama za Crnu Goru“, rekao je.

Poručio je da SAD žele da pospeše investicije u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

„Crna Gora je uspešna priča, multietnička zajednica koja pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava. Nema sumnje da treba još raditi na borbi protiv kriminala. Tu smo da podržimo Crnu Goru i da pronađemo načine kako možemo zajednički raditi“, kazao je Marfi.

Komentarišući izveštaj Freedom House-a u kom se konstatuje nazadovanje Crne Gore, senator Geri Piters je rekao da je ohrabren onim što je čuo od novog predsednika, a to je da se poštuju prava i slobode.

„Njegov fokus je na borbi protiv kriminala i korupcije. Bitna je sloboda medija kako bi se kontrolisala vlast u jednoj državi. Nakon izbora sa novom Vladom i predsednikom ćemo da se borimo da imamo slobodne medije, vladavinu prava. Treba da se fokusiramo na budućnost“, rekao je Piters.

BONUS VIDEO Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio zakletvu u Skupštini Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar