Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Kirijakos Micotakis je u ponedeljak, pošto je položio zakletvu za svoj drugi premijerski mandat nakon upečatljive izborne pobede, svojim sugrađanima obećao da će obnoviti kreditni rejting Grčke, otvoriti nova radna mesta i povećati plate i državne prihode.

Njegova stranka desnog centra Nova demokratija je na ponovljenim izborima u nedelju osvojila 40,5 odsto glasova ili 158 od 300 mesta u parlamentu, što je više od 20 postotnih bodova više od levičarske stranke Sirize, koja je vodila zemlju od 2015. do 2019. godine, uključujući i razdoblje vrhunca ekonomske krize koja je trajala deset godina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

„Obavezao sam se da ćemo u ovom drugom mandatu ostvariti velike promene, koje su toliko potrebne zemlji“, rekao je Micotakis predsednici Katerini Sakelaropulu nakon što je zvanično dobio mandat za sastavljanje vlade, prenosi N1.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Micotakis (55), bivši bankar i potomak moćne političke porodice, obavljao je premijersku dužnost od 2019. dok nije odstupio s dužnosti u korist privremenog premijera, nakon neuverljivih rezultata glasanja 21. maja.

Grcima je poručio da će nastaviti s reformama za obnovu kreditnog rejtinga zemlje nakon dužničke krize koja je opterećivala naciju celu deceniju, da će povećati prihode od vitalne turističke industrije i da će povećati plate tako da budu blizu proseka Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su pandemija kovida-19 i smrtonosna železnička nesreća u februaru na videlo iznedrile nedostatke grčkog zdravstvenog sistema i sistema javnog prevoza, skok cena i ekonomske poteškoće u poslednje vreme su izazivali najveću zabrinutost među biračima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Nedeljni izbori bili su težak poraz za Sirizu Aleksisa Ciprasa, koja je izgubila više od 30 poslaničkih mesta.

U parlament su ušle tri desničarske i nacionalističke stranke, među kojima je i antimigrantska „Spartance“. Ukupno su osvojile 35 mesta.

BONUS VIDEO: Inauguracija u turskom parlamentu: Erdogan položio zakletvu za novi predsednički mandat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar