Foto: AP Photo/Bilal Hussein, Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP, AP Photo/Hussein Malla, File,AP Photo/Tsafrir Abayov)

Izraelska vojska izvela je jutros napade na položaje Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketni napad na Golansku visoravan. Za taj napad, koji je dogodio nekoliko sati nakon što je Izrael gađao školu u Gazi, Izrael optužuje Hezbolah. I sa jedne i sa druge strane stižu optužbe i pretnje koje su još jednom podgrejale strah da bi na Bliskom istoku mogao da bukne novi i to onaj kog se svi najviše plaše - između Izraela i Hezbolaha.

Napad na Golansku visoravan, tačnije na selo Maždal Šamsu, dogodio se uz subotu popodne. Rakete su pale na fudbalski teren, a prema navodima izraelskih hitnih službi ubijeno je najmanje 12 osoba, od kojih su većina deca, dok je najmanje 29 osoba ranjeno.

Napad, Golanska visoravan
Napad, Golanska visoravan

„Bili su na fudbalskom treningu sa trenerom čija sudbina još uvek nije poznata. Deset ubijenih je identifikovano, ali ima više onih koji su rastrgnuti i još uvek su neidentifikovani”, rekao je meštanin Adeb Safadi za CNN.

Napad, Golanska visoravan
Napad, Golanska visoravan

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari rekao je da je ovaj napad „najsmrtonosniji napad na teritoriji Izraela od 7. oktobra“, dana kada je Hamas napao jug Izraela.

PROČITAJTE JOŠ:

Golanska visoravan na kojoj se dogodio napad sporna je teritorija na granici Libana, Sirije i Izraela koju je Izrael većinski okupirao tokom “Šestodnevnog rata” 1967. godine, a potom i formalno anektirao 1981. godine što većina zemalja regiona ne priznaje.

Na ovoj teritoriji živi između 20.000 i 25.000 pripadnika manjinske etničke i verske zajednice Druza koji govore arapskih jezikom i najčešće se identifikuju kao Sirijci. Sve žrtve napada na fudbalski teren pripadnici su zajednice Druza.

Da li Hezbolah stoji iza napada na Golansku visoravan?

Izrael je burno reagovao na ovaj napad optuživši Hezbolah da je gađao civile, dok iz ove militantne grupe odgovaraju da „apsolutno nemaju nikakve veze“ sa napadom i optužuju „neprijateljske medije za lažne navode“.

Ipak, Izrael tvrdi da je Hezbolah sasvim sigurno izveo taj napad, a izraelski vojni zvaničnici kao dokaz navode da su identifikovali rakete kojima je napad izvršen i da je reč o oružju proizvedenom u Iranu – zemlji koja se smatra sponzorom Hezbolaha. I američki obaveštajci tvrde da je “nemaju sumnju” da je Hezbolah taj koji je gađao fudbalsko igralište, s tim što nisu sigurni da li je igralište bilo meta ili je raketa promašila svoj cilj.

Hezbolah Foto:AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Sumnju da Hezbolah zaista stoji iza ovog napada budi činjenica da su zvaničnici te grupe priznali napade da druge lokacije na Golanskoj visoravni, kao i da je tokom prethodnih nekoliko meseci (ali i godina), neretko Hezbolah gađao izralesku teritoriju kao odmazdu za napade IDF-a na Gazu.

Upravo nekoliko sati pre nego što su rakete pale na Maždal Šamsu, na jugu Gaze IDF je gađao školu u Deir al-Balahu u kojoj se nalazi terenska bolnica za raseljene Palestince sa severa enklave. U tom napadu, koji Izrael nije negirao ali tvrdi da su meta bili pripadnici Hamasa, ubijeno je najmanje 30 ljudi, među kojima i mnogo dece, dok su desetine osoba ranjene.

Izrael se sveti, Hezbolah se sprema

Bilo da napad na Majdal Šamsu jeste bio osveta Hezbolaha za napad na školu u Gazi ili ne, izraelska vojska jutros i tokom noći izvela je svoje osvetničke napade na južni deo Libana i „duboko u teritoriji Libana“. Ciljevi su bili, kako je saopšteno, skladišta oružja Hezbolaha i teroristička infrastruktura.

Nekoliko sati kasnije, iz Libana su stigle infomacije da se Hezbolah sprema za mogući okršaj. Dva bezbedonosna izvora rekla su agenciji Rojters da je libanska militantna grupa preventivno očistila neke ključne lokacije i na jugu Libana i u istočnoj dolini Bekaa u slučaju mogućeg napada.

Izraelski institut za studije nacionalne bezbednosti (INSS) procenio je da Hezbolah ima između 50.000 i 100.000 boraca. Njihov arsenal uključuje između 150.000 i 200.000 raketa, minobacačkih granata i projektila, od kojih se većina smatra veoma preciznim i destruktivnim. Stručnjaci kažu da je Hezbolahovo uporište u južnom Libanu ojačano sistemom bunkera, tunela i podzemnih skladišta. Takođe, Hezbolah ima ogromne zalihe raketa dugog dometa, koje bi mogle da pogode mete skoro bilo gde u Izraelu, unište osnovnu infrastrukturu, kao i naseljena mesta.

Istovremeno, iz Izraela stižu nove pretnje zbog Maždal Šamsa. Premijer te zemlje Bendžamin Netanjahu rekao je u razgovoru sa liderom verske i etničke grupe Druza da će „Hezbolah platiti visoku cenu kakvu do sada nije platio“ zbog jučerašnjeg napada.

Izraelski vojnici u blizini granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Komandant generalštaba izraelskih oružanih snaga general Herzi Halevi izjavio je da vojska povećava svoju spremnost za „narednu fazu borbi na severu“.

„Mi znamo kako da napadnemo čak i veoma daleko od Izraela. Biće još izazova, povećaćemo našu spremnost“, dodao je Halevi i istakao da je dužnost oružanih snaga da bezbedno vrate stanovnike na severu svojim kućama, na čitavoj teritoriji, u Galileji i na Golanskoj visoravni.

PROČITAJTE JOŠ:

Izraelski ministar obrazovanja Joav Kiš rekao je da očekuje da će kabinet odgovoriti „punom snagom čak i ako to znači ulazak u sveopšti rat“ sa Hezbolahom. Kiš je napad, u kojem je poginulo 12 dece i mladih, nazvao „velikom katastrofom“, dodajući da „situacija ne može da se nastavi ovako“.

I njegov kolega, ministar spoljnih poslova Izrael Kac, rekao je ranije za izraelski Kanal 12 da bi mogao izbiti širi rat.

„Nema sumnje da je Hezbolah ovde prešao sve crvene linije i odgovor će to odražavati. Približavamo se trenutku u kojem se suočavamo sa sveopštim ratom“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Najmanje 30 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju škole u Gazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare