Jens Stoltenberg i Mark Rute
Jens Stoltenberg i Mark Rute Foto: TANJUG/AP Photo/Francois Mori

Odlazeći holandski premijer Mark Rute izabran je za novog generalnog sekretara NATO saveza.

Severnoatlantski savet je u sredu 26. juna 2024. odlučio da imenuje holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a, čime je nasledio Jensa Stoltenberga.

Jens Stoltenberg i Mark Rute
Jens Stoltenberg i Mark Rute Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Rute će preuzeti svoje obaveze generalnog sekretara od 1. oktobra 2024. godine, kada Stoltenbergu ističe mandat nakon deset godina na čelu Alijanse.

Nakon odobrenja Mađarske i Slovačke, Rumunija je prošle nedelje potvrdila svoju podršku Ruteu, pri čemu je rumunski predsednik Klaus Johanis povukao svoju kandidaturu za najviši položaj unutar NATO-a.

Mark Rute i Jens Stoltenberg
Mark Rute i Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Rute će preuzeti vođstvo u NATO savezu u kritičnom trenutku. Njegov mandat će početi nešto više od mesec dana pre američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bivši američki predsednik Donald Tramp, aktuelni republikanski kandidat, obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zapretio da će smanjiti američku pomoć Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Mark Rute je rođen 14. februara 1967. i on je holandski političar koji je bio premijer Holandije od 2010. Rute je bio lider Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) od 2006. do 2023. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare