Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Prema mesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, Emanuel Makron završava svoj petogodišnji predsednički mandat u Francuskoj sa 41 odsto popularnosti, preneo je danas list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche).

Poslednji barometar za odlazećeg predsednika, prvi put je sproveden između dva kruga predsedničkih izbora. Rezultati tog istraživanja nemaju veze sa namerama glasanja u drugom krugu izbora 24. aprila, ali ipak prenose raspoloženje u zemlji, naveo je list.

Žurnal di dimanš podseća da Makron već dve godine uživa doslednu i stabilnu u popularnost kod Francuza. Makronom je zadovoljno 41 odsto ispitanika, a u prethodnom barometru ih je bilo 40 odsto. U martu 2020. godine Makronova popularnost bila je na 43 odsto.

Makron je tokom svog mandata imao padove popularnosti, posebno tokom protesta građanskog pokreta Žuti prsluci i posle početka epidemije koronavirusa, ali je uvek uspevao da to nadoknadi, preneo je list.

Odlazeći predsednik je znatno popularniji od svoja dva prethodnika, socijalističkog predsednika Fransoa Olana, koji je završio mandat sa 22 odsto popularnosti, i desničara Nikole Sarkozija sa 36 odsto popularnosti.

Ispred Makrona će ostati socijalistički predsednik Fransoa Miteran sa 54 odsto popularnosti i desničar Žak Širak sa 47 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj zakazan je u nedelju, kada će birači odlučiti da li će lider zemlje biti dosadašnji centrista Makron koji se kandidovao za drugi mandat ili liderka ekstremne desnice Marin Le Pen.

****

Bonus video: Italijanska televizija Rai 3 o protestima u srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare