Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Kina ima "glavnu ulogu" u pronalaženju puta ka miru u Ukrajini i poručio da nije u njenom interesu da snabdeva Rusiju oružjem u ratu protiv Ukrajine.

To je akt za koji su francuski lideri rekli da bi Peking učinio saučesnikom u kršenju međunarodnog prava, preneo je Rojters.

„Kineski interes nije da postoji dugoročni rat. Kina uz svoj blizak odnos sa Rusijom, koji je potvrđen proteklih dana može da igra glavnu ulogu“, istakao je Makron na skupu francuske zajednice u Pekingu, uoči sutrašnjeg sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Predsednik Francuske je kazao da nije došao u Kinu kako bi pregovarao o miru u Ukrajini, ali da misli da Kina može da pomogne oko tog pitanja.

Emanuel Makron, Olaf Šolc i Si Đinping
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Si Đinping Foto: REUTERS/Benoit Tessier/Pool

On je rekao da proces smanjenja rizika po privredu ne znači da se ne posluje sa Kinom i dodao da su interesi Francuske da zadrži „multipolarni“ svet.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa mora da se odupre narušavanju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom.

Na početku državne posete Pekingu, on je rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom ključno s obzirom na njene bliske odnose sa Rusijom koja vodi rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

„Čujemo sve jače glasove koji izražavaju veliku zabrinutost za budućnost odnosa Zapada i Kine koji u nekom obliku dovode do zaključka da postoji neizbežna spirala rastućih napetosti“, rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT, Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Tanjug/AP Photo/Libkos, Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia, EPA-EFE

Stiče se, takođe, utisak da je odvajanje od kineske ekonomije već u toku i da je jedino preostalo pitanje kojim tempom i intenzitetom se odvija, dodao je on.

„Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario“, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa ne sme da se distancira od Kine, iako njeni trgovinski odnosi sa Pekingom predstavljaju rizik i kako je rekao, nisu uravnoteženi.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Moramo nekako da smanjimo rizik kada su u pitanju naše industrije…, ali ne smemo da se distanciramo i odvojimo“, rekao je Makron.

Predsednik Francuske je doputovao u Peking u zvaničnu posetu Kini, gde će boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata.

BONUS VIDEO Francuska na ulicama, Makron ne reaguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar