Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se hapšenje osnivača platforme Telegram Pavela Durova na tlu Francuske dogodilo u okviru sudske istrage koja je u toku i da ni na koji način nije bilo rezultat političke odluke.

„Na sudijama je da odluče o ovom pitanju“, naveo je Makron na platformi X, napominjući da je na pravosuđu da, uz punu nezavisnost, sprovodi zakon.

Makron je rekao da su se pojavile lažne informacije nakon hapšenja Durova, ističući da je Francuska duboko posvećena slobodi govora i da će tako biti i ubuduće.

„U pravnoj državi, slobode se podržavaju u zakonskom okviru, kako na društvenim mrežama, tako i u stvarnom životu, kako bi se zaštitili građani i poštovala njihova osnovna prava“, naveo je Makron.

Bivši savetnik CIA Edvard Snouden izjavio je u nedelju da hapšenje Durova u Francuskoj predstavlja napad na pravo na slobodu govora i da je duboko ožalošćen zbog toga što se francuski predsednik Emanuel Makron, kako kaže, spustio na nivo uzimanja talaca kao sredstva za dobijanje pristupa privatnim komunikacijama.
Snouden je napisao na platformi X da hapšenje Durova „unižava dostojanstvo“ ne samo Francuske, već i celog sveta.

Osnivač Telegrama, koji ima francusko državljanstvo, zadržan je u subotu uveče na pariskom aerodromu Burže neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doleteo iz Azerbejdžana.

Prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umešan u brojna krivična dela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.

Prema rečima francuskog novinara Sirila Amurskog, ovom biznismenu preti kazna do 20 godina zatvora.

***

BONUS VIDEO – Dačić potvrdio hapšenje osobe osumnjičene za špijunažu u korist Hrvatske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare