Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/Sarah Meyssonnier

Levičarska koalicija Novi narodni front neočekivano je osvojila prvo mesto na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj, ali prema rečima predsednika Emanuela Makrona, to se ne računa kao pobeda.

„Niko nije pobedio na glasanju u nedelju“, napisao je Makron u pismu objavljenom danas u lokalnoj štampi, komentarišući prvi put rezultate izbora.

„Nijedna politička snaga nije sama osvojila dovoljnu većinu, a blokovi ili koalicije koje su proizašle iz ovih izbora predstavljaju manjinu“, naveo je Makron, prenosi Politiko.

Iako je tačno da nijedna od tri velike koalicije nije ni blizu većine od 289 poslanika u Nacionalnoj skupštini, Makronova presuda će sigurno izazvati bes na levici, koja će u budućem sazivu imati nešto manje od 200 mandata.

Levica već danima napada Makron i optužuje ga da odbija da prizna poraz time što ih nije pozvao da formiraju vladu.

Pošto niko neće moći da obezbedi većinu za formiranje vlade, Makron je pozvao „sve političke snage koje se identifikuju sa republičkim institucijama, vladavinom prava, parlamentarizmom, evropskom orijentacijom i odbranom francuske nezavisnosti, da se uključe u iskren i lojalan dijalog kako bi se došlo do solidne većine”.

Koalicioni pregovori od nedelje su postali obeležje francuske politike, što je se retko dešava u zemlji koja obično ima stabilnu jednopartijsku većinu.

Poslanici iz Makronove koalicije nisu se složili kojim putem da krenu, jer neki pozivaju na saradnju sa konzervativcima u Narodnoj skupštini, kako bi se izgradio desničarski blok koji bi nadmašio levičare, a drugi zagovaraju partnerstvo sa umerenima i na levici i na desnici.

„Novi narodni front je bez konkurencije prva snaga u Narodnoj skupštini, a ukoliko predsednik istraje u odbijanju da prizna rezultate nedeljnih izbora, to će biti izdaja duha ustava“, saopštili su danas iz Novog narodnog fronta.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare