Emanuel Makron Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Francuski predsednik Emanuel Makron najverovatnije će večeras saopštiti ko će biti novi premijer Francuske, prenosi BFM televizija.

Očekuje sa da ime novog premijera bude saopšteno najkasnije do osam sati uveče, ali još nije poznato da li će se Makron obratiti javnosti i obrazložiti izbor.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navode francuski mediji, trenutno najviše šansi da bude novi premijer ima Gzavije Bertran iz Republikanske stranke.

O imenovanju budućeg premijera Makron je razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, šefom poslaničke grupe Republikanske desnice Loranom Vokijeom i šefom republikanske grupe u Senatu Brunom Retajoom.

Kao potencijalne kandidate za premijera mediji su navodili bivšeg premijera Bernara Kazneva i Tjerija Bodea. Pod pritiskom opozicije da što pre imenuje novog premijera, francuski predsednik sastao se u Jelisejskoj palati sa svojim prethodnicima Fransoa Olandom i Nikolom Sarkozijem, kao i sa Kaznevom.

Mesec i po dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora i ostavke vlade Gabrijela Atala, Makron još uvek nije imenovao novog premijera. Levičarke stranke optužile su Makrona za „opstrukciju“, pošto je sa liste kandidata isključio kandidatkinju Novog narodnog fronta Lusi Kast. Ultralevičarska partija Nepokorena Francuska pokrenula je postupak opoziva Makrona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare