Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Svetski lideri osudili su danas pokušaj ubistva Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji, na kojem je bivši predsednik SAD pogođen u desno uvo, dok su učesnik skupa i napadač ubijeni.

Lideri brojnih zemalja, kako prenose američki mediji, izrazili su šok zbog događaja, osudili političko nasilje i poželeli Trampu brz oporavak.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da „u Americi nema mesta za takvu vrstu nasilja“.

„To je bolesno, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovo događa“, rekao je Bajden u prvom reagovanju na atentat na Trampa.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je na društvenoj mreži X da je Francuska šokirana napadaom na Trampa i da deli zabrinutos sa američkim građanima.

„Moje misli su uz predsednika Trampa kome šaljem najlepše želje da se brzo oporavi. Jedan aktivista je ubijen, nekolikko pvoređeno, to je tragedija za naše demokratije“ istakao je on.

Japanski premijer Fumio Kišida poručio je da se svet mora čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da je „zaprepašćen šokantnim scenama“ na Trampovom mitingu u Batleru.

„Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada“, naveo je on.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATo saveza takođe je šokiran pokušajem atentata na Trampa.

„Političko nasije nema mesta u našim demokratijama. NATo saveznici će zajednički braniti slobodu i demokratske vrednosti“ napisao je Stoltenberg.

Australijski premijer Entoni Albaneze poručio je da je atentat zabrinjavajuća, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala, a mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom ove nedelje tokom posete SAD na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve uz bivšeg predsednika „u ovim teškim satima“.

Premijer Indije Nerendra Modi svom prijatelju Trampu, kako je napisao poželeo je brz oporavak i brzo ozdravljenje.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša osudio je pucnjavu i nazvao je „činom političkog nasilja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare