Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/Sarah Meyssonnier

Francuski predsednik Emanuel Makron je strastveni korisnik aplikacije Telegram, kao i mnogi drugi političari, poslanici, članovi vlade i predsednički savetnici. Briselski Politiko prenosi da je vlada u Parizu izdala francuski pasoš njegovom osnivaču Pavelu Durovu, koji je uhapšen 24. avgusta iz do sada nepoznatih razloga.

Hapšenje Durova kritikovali su, između ostalih, vlasnik Tesle i platforme Iks, Ilon Mask, kao i ruski zvaničnici, uključujući senatora Alekseja Puškova, koji je nazvao Francusku „liberalnom diktaturom“ koja ne toleriše pojedince koji zagovaraju slobodu. Makron je u objavi na platformi Iks odbacio takve optužbe, navodeći da hapšenje Durova „nije ni u kom smislu politička odluka“.

Makron je dodao da je Francuska duboko posvećena slobodi izražavanja i komunikacija, kao i inovacijama i duhu preduzetništva, a tako će i ostati. Prema rečima dobro obaveštenog francuskog zvaničnika pravosuđa, Telegram je u Francuskoj izazvao frustraciju zbog svog oklevanja da sarađuje sa vlastima povodom nezakonitih slučajeva.

Pročitajte još:

U francuskim zvaničnim krugovima već neko vreme vlada zabrinutost za poverljivost i bezbednost nekih platformi, pa je u novembru prošle godine tadašnja premijerka Elizabet Born zabranila ministrima da koriste aplikacije kao što su WhatsApp, Telegram i Signal, jer ne mogu da garantuju bezbednost komunikacija i informacija koje se putem njih dele. Makronova partija, Renesansa, međutim još koristi Telegram za slanje javnih saopštenja novinarima, a to čini i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar