Foto: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron i prva dama Brižit provode svoj odmor u predsedničkoj rezidenciji Tvrđava Breganson na malom ostrvu na Azurnoj obali.

Makron i njegova supruga bi trebalo da provedu dvonedeljni odmor u ovoj rezidenciji na mediteranskom ostrvcu koja je izgrađena na stenovitom uzvišenju od 30 metara nadmorske visine, okružena terasastim vrtovima, sa privatnom plažom i izuzetnim pogledom na okolna ostrva, navodi francuski dnevnik Figaro.

Foto: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Ova predsednička vila je klasično preuređena u vreme vladavine predsednika Valeri Žiskara d’Estena, a po instrukcijama njegove supruge An-Emon Žiskar d’Esten i to tako da šefu države pruži mir, komfor i izolaciju.

Poznato je da su bivši predsednici Francuske Šarl de Gol i Fransoa Miteran u ovoj vili boravili samo po jednu noć, a predsednički par Sarkozijevih nikada jer su više voleli vilu Lantern, nekadašnju premijersku rezidenciju koja se nalazi na obodu Versajskog parka.

Foto: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Predsednici Žorž Pompidu, Žiskar d’Esten i Žak Širak provodili su duge praznične dane u vili Fort Breganson za koju je Žiskar d’Esten rekao da je mesto na kojem čovek može da „okusi savršenu sreću“, dok je Širak priznao da se u Fort Bregansonu „ponekad dosađuje“.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon izbora za predsednika Francuske, Fransoa Oland je odlučio da tamo provede svoje prvo leto sa svojom prijateljicom Valeri Trirvajler.
Želeći da bude „normalan predsednik“, socijalista Oland je pozirao medijima u ležernoj polo majici, izazivajući podsmeh blaziranih Parižana.

Međutim posle svog prvog boravka u Bregansonu Oland tamo više nikada nije kročio.

Brižit i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Breganson je veoma dobar, samo što ste u njemu zatvoreni kao u Jelisejskoj palati. Biti na odmoru znači imati mogućnost da pobegneš i da budeš slobodan“, objasnio je predsednik Oland.

Čini se da sadašnji šef države ceni ovo mesto, jer je odlučio da izgradi nadzemni bazen u okviru rezidencijalnog kompleksa, ali njegova odluka je kritikovana zbog cene radova, koja prema pisanju dnevnika Parizijen iznosi oko 34.000 evra, ali i pre svega zbog lošeg ekološkog uticaja i nepotrebne potrošnje slatke vode na obali Mediterana.

BONUS VIDEO: Alarmantno u Parizu: Makronovo popuštanje ili nova „Francuska revolucija“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar