Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je tokom posete Nemačkoj da priznanje palestinske države nije "tabu tema", ali da mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

“Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vreme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Figaro.

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Moguće priznanje palestinske države izazvalo je u utorak nemire u francuskoj Narodnoj skupštini, gde je poslanik Nepotčinjene Francuske isključen nakon što je mahao palestinskom zastavom. Predsednica Skupštine Jael Braun-Pive osudila je “neprihvatljivo“ ponašanje poslanika Sebastijena Delogua i prekinula sednicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na pitanje liderke ekologa u skupštini Šantal Šatelan da li će Francuska priznati Palestinu, premijer Gabrijel Atal optužio je poslanicu da poziva na prekid vatre u Gazi, a ne čini isto kada je u pitanju oslobođenje izraelskih talaca.

Državu Palestinu do sada je priznalo 145 od 193 zemlje članice UN, prema podacima palestinskih vlasti. Irska, Španija i Norveška su u utorak saopštile da su zvanično priznale nezavisnu Palestinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar