Foto: Shutterstock

Britanska vlada ustrajava na zakonu kojim briše određene članove Sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom. Glavni pregovarač za Bregzit iz Evropske unije rekao je da je London razočarao u mnogim područjima.

Britanska vlada odbacila je ultimatum Brisela i ustrajava na zakonu kojim briše određene članove Sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom, izjavio je u četvrtak Majkl Gov, ministar zadužen za Bregzit,  ali opozicioni laburisti optužili su vladu da ruši ugled zemlje.

„Savršeno jasno rekao sam da nećemo povući zakon i on je to shvatio. Naravno, zbog toga je izrazio žaljenje“, rekao je za Gov za Skaj Njuz nakon sastanka s potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

„Vitalno je važno da postignemo napredak“, dodao je.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira da izmeni protokol o carinskim aranžmanima za Severnu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

 

Narušavanje međunarodnog prava

 

Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Severna Irska, koja je deo Velike Britanije.

Na traženje EK, u četvrtak je održan hitan sastanak Šefčoviča i Govea, na kojem je britanska strana zamoljena da objasni sporne predloge zakona.

Evropska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uslova iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo poverenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima“, kaže se u ssaopštenju EK.

„Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati izuzetno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava“, dodaje se.

Michel Barnier Foto:AP Photo/Alberto Pezzali

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. februara 2020. godine i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu.

„Od tog trenutka ni EU, ni Velika Britanija ne mogu jednostrano promeniti, pojasniti, izmeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Severnoj Irskoj ključan je deo Sporazuma o razdruživanju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na ostrvu Irska i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU i Velike Britanije“, kaže se u saopštenju EK.

Majkl Barnije, glavni pregovarač za Bregzit iz EU, rekao je u četvrtak nakon najnovijeg kruga pregovora da je London razočarao u mnogim područjima.

 

Foto: Shutterstock
Laburisti: Ruše nam ugled

 

Evropska unija je pokazala fleksibilnost kada je reč o britanskim zahtevima u ribarstvu, najvišem sudu EU te na drugim područjima, rekao je Barnie i dodao da „Velika Britanija nije recipročno angažovana u području osnovnih načela i interesa EU“.

Barnie je najavio da „EU intenzivira spremnost za sve scenarije od 1. januara 2021. godine“, a to je datum kada završava period britanske postbregzit tranzicije.

Britanska opoziciona Laburistička stranka rekla je da zemlja ruši svoj ugled jer je odabrala da krši međunarodno pravo.

„Gola istina je da Velika Britanija krši međunarodno pravo i ovim procesom ruši ugled Velike Britanije u svetu“, rekao je portparol laburista Čarli Falkoner.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare