Hrvatska Makarska turizam
Makarska plaža Foto:BETAPHOTO/HINA/Jure DIVIC

Fejsbuk stranica Akvarijum Pirana podelila je sa svojim pratiocima vest koju su mnogi kupači već primetili. Reč je o planktonskim puževima pod nazivom „krezei“, čiiji ubod izaziva svrab i peckanje.

„U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi „krezei“ ponovo razmnožili. Zato, ako osetite malo pečenje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste ljuske od jednog centimetra“, pisalo je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom koju donosi metropolitan.si.

Planktonski puževi (creseis acicula) se hrane tako što izbacuju dugačke niti sluzi u more poput ribarske mreže, a zatim je uvlače u usta puna planktona.

Pročitajte još:

U Nacionalnom institutu za biologiju Slovenije napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a u Jadransko more ih prenose struje iz južnih delova Jadranskog mora.

„Nisu opasne za plivače, zbog svog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljene u kupaćim kostimima“, napisao je pomenuti institut.

BONUS VIDEO Povreda na letovanju: Čemu služi polisa osiguranja?