Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dan nakon što je koronavirus stigao u neposredno susedstvo Srbije, portal Nova.rs nastavlja da prati događaje vezane za globalno širenje virusa koji je izazvao paniku širom sveta.

  • Dvoje državljana Srbije, članovi posade na brodu Dajmond Princes, zaraženo je koronavirusom.
  • Najviše zaraženih u Evropi ima u Italiji gde je preminulo 11 osoba, a zaraženo 300 osoba, a prvi slučajevi zabeleženi su u Hrvatskoj (dva slučaja), Švajcarskoj, Austriji
  • Više od 80.000 ljudi u svetu je zaraženo novim tipom koronavirusa.
  • Preminulo je više od 2.700 ljudi.
  • Oporavilo se više od 27.700 ljudi.

19:50 – U Srbiji zaključno s današnjim danom u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 14 osoba i svi su bili negativni na korona virus. Do 18 časova testirani su uzorci još dve osobe, čiji su se nalazi takođe pokazali kao negativni, navedeno je večeras na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

18:46 – Pakistan je potvrdio prva dva slučaja koronavirusa u zemlji, ali su oba pacijenta u stabilnom stanju, izjavio je danas pakistanski ministar zdravlja Zaraf Mirza. Oboje obolellih zbrinuti su prema kliničkim standardima, i njihovo stanje je stabilno. Nema potrebe za paniku, stvari su pod kontrolom, napisao je Mirza na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

18:37 – Francuski mediteranski grad Nica otkazao je poslednji dan svog karnevala iz zabrinutosti zbog širenja epidemije koronavirusa u Evropi, izjavio je danas gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi.

18:33 – U Hrvatskoj je potvrđen i treći slučaj koronavirusa, a zaražena osoba je smeštena u bolnici u Rijeci, saopštio je danas štab civilne zaštite. Reč je o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji, prenosi Hina. Potvrda je stigla iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

17:49 – Na Infektivnoj klinici u Skoplju registrovan je prvi slučaj zaraženog koronavirusom u Severnoj Makedoniji, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče na konferenciji za medije zajedno sa premijerom Oliverom Spasovskim. Filipče je rekao da je reč o ženi koja se pre deset dana vratila iz Italije gde se lečila antibioticima.

17:48 – Službenik Ujedinjenih nacija u Beču, za kojeg je na osnovu simptoma postojala sumnja da je inficiran koronavirusom, negativan je, pokazalo se nakon obavljenog testiranja. Prema saopštenju zdravstvene službe bečkog sedišta UN njihov službenik testiran je u jednoj bečkoj bolnici na COVID-19, i test je bio negativan.

17:38 – Sjedinjene Američke Države su danas savetovale svoje državljane da budu oprezni prilikom putovanja u Iran, Italiju i Mongoliju, upozorivši ih na rizik od koronavirusa ili poremećaje povezane sa naporima za kontrolu širenja bolesti.

17:37 – Ruski naučnici razvili su pet prototipova vakcine protiv novog koronavirusa, koji su još u početnoj fazi istraživanja, izjavila je danas potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova, prenele su agencije.

17:04 – Prvi slučaj koronavirusa registrovan je u Severnoj Makedoniji, potvrdili su za makedonsku televiziju Telma izvori iz Ministarstva zdravlja. Portal Plusinfo piše da će ministar Venko Filipče kasnije tokom dana detaljnije o tome obavestiti javnost.

16:55 – Šestoro dece pozitivno je na koronavirus, izjavili su danas neimenovani izvori italijanskoj novinskoj agenciji Ansa. Većina slučajeva potiče iz „žarišta“ u okrugu Lodi koji je u karantinu zbog epidemije u severnom delu Italije. Najmlađa je četvorogodišnja devojčica iz Kastiljlone d`Ade, grada u oblasti u središtu epidemije i ona se nalazi u bolnici u Paviji.

16:45 – Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Latinskoj Americi, u Brazilu, piše Njujork tajms.

16:43 – Situacija sa koronavirusom u okruženju alarm je za nadležne i u Crnoj Gori, a o tome svedoče šatori koji su postavljeni ispred Klinike za infektivne bolesti, prenosi portal CdM. Iz Kliničkog centra Crne Gore objašnjavaju da su šatori tu preventivno i poručuju da nema mesta panici.

15:30 – Italija je danas zatražila međunarodnu podršku za napore u suzbijanju epidemije koronavirusa u zemlji, u kojoj je broj smrtnih slučajeva porastao na 12, a broj zaraženih dostigao 374. Vlada italijanskog premijera Ðuzepea Kontija, koja se bori da obuzda virus koji se brzo širi, pozvala je svoje evropske susede na saradnju, a ne na izolaciju i diskriminaciju, prenele su agencije.

14:58 – Zbog koronavirusa 160 britanskih turista, smeštenih u hotelu na španskom ostrvu Tenerife, ostaće u izolaciji 14 dana pošto je kod jednog gosta iz Italije potvrđen novi koronavirus, piše skynews.

14:46 – Predstavnici EU, italijanskih vlasti, Svetske zdravstve organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti sa sastanka u Rimu poručuju danas da se ne treba rukovoditi panikom već zdravim razumom kada je reč o virusu COVID19.

”Ozbiljno uzimamo i situaciji i virus, ali istovremeno treba imati na umu i podatak da 4 od 5 pacijenata zaraženih COVID19 pokazuju blage simptome i oporavljaju se”, kaže direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

14:45 – Medicinski servis bečkog sedišta UN (VIC) saopštio je danas da postoji slučaj sumnje u infekciju koronavirusom kod jednog službenika u tom sedištu svetske organizacije.

„Postoji slučaj sumnje u infekciju COVID-19 u koji je uključen službenik u VIC“, navodi se u saopštenju. Takođe se ukazuje i da su identifikovana četiri lica sa kojima je ta osoba imala kontakt, koja su poslata kući u karantin.

13:55 – Jedna osoba u Slavonskom Brodu zadržana je pod nadzorom u Opštoj bolnici „Dr. Josip Benčević“  zbog sumnje na zarazu koronavirusom, piše Index.hr.

13:50 – Berza u SAD izgubila 1.700 mlrd $ vrednosti za samo dva dana. Akcije u indeksnoj korpi S&P 500 izgubile su oko 1.737 milijardi dolara vrednosti za samo dva dana masovne rasprodaje na Volstritu, izveštava CNBC pozivajući se na podatke kompanije „S&P Dau DŽons“ koja izračunava vrednost tih indeksa.

13:25 – Turistkinja iz Italije koja je tokom noći preminula u austrijskom mestu Bad Klajnkirhajm nije bila inficirana koronavirusom, piše krone.at.

13:22 – Broj obolelih od koronavirusa porastao je na 80.988 u 33 zemlje širom sveta, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, koji je istakao da ne treba paničiti.

13:20 – Srpskim državljanima koji su na kruzeru u Jokohami, a koji nisu pozitivni na koronavirus javljeno je da brod napuštaju sutra, javio je RTS nezvanično saznanje svog specijalnog reportera Vladimira Banića. Nakon iskrcavanja državljani Srbije ostaće još najmanje 14 dana u Japanu.

12:35 – Snimanje sedmog nastavka filma „Nemoguća misija“ u Italiji prekinuto je zbog opasnosti od koronavirusa, prenosi „Sky News“.

12:30 – Dok se svet priprema za širenje opasnog koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sačinila je spisak mitova o Kovid-19 i „razbila“ ih. Primer za jedan od mitova jeste da su sušači za ruke efikasni u uništavanju novog koronavirusa. SZO ovo negira i navodi da sušači za ruke nisu efikasni u uništavanju 2019-nCoV. Da biste se zaštitili od novog koronavirusa, trebalo bi da često čistie ruke vlažnim maramicama na bazi alkohola ili da ih perete sapunom i vodom. Kada su vam ruke očišćene, temeljno ih osušite pomoću papirnih ubrusa ili toplog vazdušnog sušača, savetuju iz SZO. Čitajte opširnije u posebnoj vesti.

12:20 – Iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se svakodnevno javlja više novih slučajeva zaraženih koronavirusom izvan Kine, piše Guardian.

12:15 – Potvrđen prvi slučaj novog koronavirusa u Grčkoj. U pitanju je 38-godišnja državljanka Grčke koja je doputovala iz oblasti na severu Italije, izjavio je predstavnik grčkog ministarstva Sotiris Ciodras.

12:00 – Brazilska vlada potvrdila je danas da su testovi pokazali da je muškarac (61) koji se nedavno vratio iz Italije pozitivan na koronavirus. On je smešten u bolnici u Sao Paolu, prenosi Rojters.

11:44 – Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, kojeg je zamolio za dodatnu podršku i pomoć Srbiji po pitanju borbe protiv korona virusa, kao i u kreiranju sistema za čistiji vazduh i okolinu.

11:30 – U noći između utorka i srede u austrijskoj pokrajini Koruška preminula je 56-ogodišnja Italijanka, za koju se sumnja da je bila inficirana koronavirusom. Lekar hitne pomoći, prema saopštenju pokrajinske službe, dao je krv na analizu zbog sumnje na koronavirus.

10:36 – U Francuskoj je umrla i druga osoba infircirana koronavirusom. Preminuo je šezdesetogodišnji Francuz, koji je kasno sinoć u veoma ozbiljnom stanju pregledan u jednoj bolnici u Parizu, preneo je Rojters.

09:36 – Devojka prvog zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj ima simptome. Zato će se ponoviti testiranje iako je prvi test bio negativan, objasnila je direktorka Infektivne klinike.

09:25 – Prvi zaraženi u Hrvatskoj i njegova devojka putovali su iz Italije autobusom. Proveravaju se drugi putnici, piše Index.hr.

08:49 – Hoće li Olimpijske igre u Tokiju biti otkazana zbog koronavirusa? Čitajte opširnije u posebnoj vesti.

08:48 – Devojčica iz Italije, koja ima četiri godine, zaražena je koronavirusom, preneli su danas italijanski mediji. Ona dolazi iz mesta Kastiljone de Ada u Lombardiji, jednog od deset mesta koja se nalaze u crvenoj zoni. Devojčica je hospitalizovana, ima blage simptome gripa i nije u ozbiljnom stanju.

08:34 – U Hrvatskoj je zabeležen i drugi slučaj koronavirusa

08:30 – Jeste li čuli za svečani doček koronavirusa u Beogradu? Ovo su najduhovitije reakcije srpskih korisnika interneta na paniku zbog koronavirusa.

08:29 – Raša Milanov iz granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kaže za RTS da svi putnici na beogradskom aerodromu prolaze termovizijsku kontrolu i dobijaju potrebna obaveštenja i uputstva, a da, ukoliko bi neko došao iz rizičnog područja, bio bi zadržan u karantinu. Kada su u pitanju ovakve epidemiološke situacije Ministarstvo zdravlja formira radne grupe zadužene da prate implementaciju svih uputstava, a na današnjem sastanku u proširenom sastavu ocenjeno je da je situacija stabilna i da do sada nije bilo dijagnostikovanih sa koronavirusom, rekla je direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović. „Sve zdrastvene ustanove organizovane su tako da imaju spremne izolacione sobe“ rekla je Jovanovićeva.

07:58 – Još jedan hotel u Evropi od danas je u karantinu zbog pojave koronavirusa. Radi se o „Grand hotel Evropa“ u austrijskom gradu Insbruk, gde je recepcioner, inače državljanin Italije, oboleo od koronavirusa, prenosi Rojters.

07:50 – U Nemačkoj je juče potvrđen 17. slučaj koronavirusa, a reč je o muškarcu iz pokrajine Baden-Virtemberg, koji je bio pozitivan nakon puta u Milano, saopštilo je ministarstvo zdravlja te nemačke pokrajine. U saopštenju se navodi da je 25-godišnji muškarac, koji je najverovatnije zaražen tokom posete Italiji, kontaktirao vlasti nakon što su se kod njega pojavili simptomi slični gripu.

07: 49 – Premijer Izraela Benjamin Netanijahu prestao je da se rukuje tokom izborne kampanje, što se smatra signalom da raste zabrinutost među izraelskim zvaničnicima od izbijanja epidemije koronavirusom. Za vreme današnje posete svetilištu Pećini patrijarha u Hebronu, izraelski premijer je snimljen kako odbija da se rukuje sa ljudima koje je sreo u tom gradu na Zapadnoj obali, preneo je „Tajms of Izrael”. Snimak je objavila televizija Kan, šest dana pred nacionalne izbore. Na snimku se vidi Netanijahu u poseti svetilištu i kako mu neko pruža ruku.

07:47 – KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obavljaće samo hitne slučajeve, potvrdio je za RTL pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor u KBC Zagreb Milivoj Novak.

Kako se navodi, u drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

07:46 – U Crnoj Gori su trenutno 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog korona virusa, kazala je epidemiološkinja Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.

Ona je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazala da Crna Gora raspolaže testovima za laboratorijsku dijagnostiku na Kovid-19.

07:41 – A kakva je situacija u regionu? Nalazi devet radnika koji su posle povratka iz Italije hospitalizovani u riječkoj bolnici, negativni su na koronavirus, saznaje se večeras iz Štaba za zarazne bolesti Primorsko- goranske županije. Kako su naveli iz štaba, prenosi Index. hr, to je utvrđeno analizom uzoraka obavljenoj u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”. U Hrvatskoj je juče registrovan prvi slučaj koronavirusa.

Od devet radnika, samo je jedan imao simptome slične simptomima infekcije uzrokovane korona virusom.

07:37 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, sastaće se danas sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa. Sastanak je predviđen u 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

07:35 – Rizik od infekcije koronavirusom u Srbiji može se oceniti kao umeren, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Opširnije u posebnom tekstu.

07:30 – Broj ljudi zaraženih korona virusom u Italiji povećan je 45 odsto, objavile su danas vlasti, a bolest je prvi put potvrđena u još tri regiona, Toskani, Siciliji i Liguriji. Italijanski zvaničnici su saopštili da je u toj zemlji od bolesti Kovid-19, izazvane korona virusom, umrlo 11 ljudi, četiri više nego juče, i da su potvrdjena 322 slučaja zaraze, što je 100 više nego prethodnog dana.

07:21 – Sva jučerašnja dešavanja u vezi sa koronavirusom pogledajte u posebnom tekstu.